Sindis hukkus kalameest aitama läinud päästja

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetööd Sindi paisu all.
Päästetööd Sindi paisu all. Foto: Ants Liigus

Pärnu jõel Sindi paisu all uppus täna Pärnu päästekomando töötaja, kes oli läinud appi jõel hätta sattunud inimesele.

Lääne Päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun ütles Postimehele, et kell 10.50 sai häirekeskus teate Sindi linnas Sindi paisu all kummipaadiga hätta sattunud kalamehest, kes oli jäänud paisukeerise vangi.

Hädaohtu sattunud kalastaja abistamiseks saadeti välja kaks päästemeeskonda. Esimene viieliikmeline meeskond saabus teiselt lähedal toimunud väljakutselt, mistõttu jõudis kohale enne teist meeskonda.

Kuna päästjatel polnud kaasas päästeteenistuse paati, kasutasid kaks vestide ja päästeülikondadega varustatud pinnaltpäästjat paisule minekuks kohaliku elaniku plastikpaati Bella. «Enne kui nad jõudsid kalameheni, tõmbas tugev vool ka meie päästjate paadi veekeerisesse ja see läks ümber,» kirjeldas Kaldasaun.

Vette kukkunud päästjad jäid keerisesse, neist üks vajus vee alla. Vahetult pärast seda läks ümber ka kalamehe paat ning ka tema vajus veekeerisesse.

Kohale saabunud teine päästemeeskond jõudis vette kukkunuteni umbes nelja minutiga ja tõi kolleegid kaldale. Üks päästja tuli õnnetusest välja vigastusteta, kuid teist, 1987. aastal sündinud Aleksandr Jakovlevi ei õnnestunud kiirabil ligi poole tunni vältel elustada.

«Saatuslikuks sai loomulikult veekeeris, arvestades sellega, et mehed olid varustatud nii päästevestide kui ka pinnaltpääste kuivade ülikondadega. Lihtsalt see keeris oli niivõrd võimas, et see lihtsalt tõmbas nad alla,» ütles Kaldasaun, kelle sõnul tõmmati hukkunud päästja välja paisu veesügavusest.

Kaldasauna sõnul ei olnud päästeoperatsioonis midagi eripärast. Päästjad olid varustatud vajalike vahenditega, mis normaalolukorras oleks vette kukkunud inimese tagasi pinnale toonud. Ka laenatud paat vastas nõuetele.

«Bella paat on täitsa korralik paat jõel tehtavateks päästeoperatsioonideks, kasutame ka ise teatud olukordades täpselt samasugust tüüpi paati,» ütles Kaldasaun.

Päästekeskuse juhi sõnul oli Jakovlev päästekeskuses töötanud kaks aastat ja saanud pinnaltpäästmise koolituse. «Ta oli noor ja tubli mees, käinud Väike-Maarja päästekoolis ja erinevatel täiendkoolitustel. Hästi entusiastlik ja tubli päästja. Ta oli meil juhtivpäästja, kahe aastaga oli ta teinud kaheastmelise karjääritõusu. Selle aja kohta oli ta väga kiiresti arenenud,» ütles Kaldasaun.

Keerisesse jäänud kalameest ei õnnestunud päästjatel leida ja tema otsinguid jätkab politsei. Jõel käis ka Pärnu kordoni paat, kuid otsingud tulemusi ei andnud.

Kuna sündmuspaigal ei ole võimalik päästjaile ohutult kadunud inimest ostida, siis hetkel jätkatakse jõekallaste vaatlusega. Ühtlasi palub politsei avalikkuse abi tuvastamaks kalamehe isikut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles