Venemaa kasuks väidetavalt spioneerinud professor õpetas Eestis

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made
Eesti Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made Foto: Raivo Tiikma/ Postimees

Kopenhaageni ülikooli professor Timo Kivimäki, keda Taani kahtlustab Venemaa kasuks spioneerimises, on kolmel aastal käinud loenguid lugemas Eesti Diplomaatide Koolis.

«Mina kutsusin ta siia,» ütles diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made ja põhjendas tema kutsumist sellega, et tegu on hea spetsialistiga.

Made sõnul käis Kivimäki kolmel aastal pidas nädalast loengutsüklit, mis käsitles praktilist konfliktilahendust Aasias ja Aafrikas. Koolijuhi sõnul oli tegu tunnustatud spetsialistiga, kes on töötanud koos Soome ekspresident Martti Ahtisaariga Indoneesias Acehi separatistide ja kohalike võimude vahel peetud rahuläbirääkimistel.

Madele tuli Kivimäki spionaažisüüdistus üllatusena, sest professor oli keskendunud kaugematele kriisikolletele.

Viimati käis Kivimäki Tallinnas loenguid pidamas selle aasta veebruaris. Küsimusele, kas teda ka järgmisel aastal oleks tagasi kutsutud, vastas Made, et seda ei saa öelda, kuna nende kool uuendab aeg-ajalt õppekavu.

Kool piirdub Made sõnul lektoreid kutsudes vaid nende akadeemilise tausta kontrollimisega. Kuna Kivimäki töötas Kopenhaageni ülikoolis, siis polnud Made sõnul põhjust tema pädevuses kahelda.

Taani meedia teatel süüdistatakse Kopenhaageni ülikoolis töötanud 49-aastast rahvusvahelise poliitika professorit spionaažis. Väidetavalt abistas Kivimäki Taanis Vene spioone. Mees ise kinnitas eile hilisõhtul YLE uudistele saadetud sõnumis, et on süütu.

Professori enda sõnul kohtus ta nelja Vene diplomaadiga, kes «Taani luureteenistuse väitel on spioonid». Tema väitel ei esitatud talle mingeid tõendeid selle kohta, et diplomaadid ongi osutunud nuhkideks.

Eesti Diplomaatide Kool (EDK) asutati 1990. aastal eesmärgiga koolitada personali uueneva välisministeeriumi tarvis. Alates aastast 2005 on EDK õppekava inglise keeles ning õppegrupp rahvusvaheline hõlmates teiste hulgas stipendiumiprogrammi õppureid Armeeniast, Aserbaidžaanist, Gruusiast, Moldovast, Valgevenest, Ukrainast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles