Pinge dokumentide vahetamisel kasvab

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki Politsei- ja piirivalveamet on juba pikka aega hoiatanud sel aastal vahetamist vajavate dokumentide tõttu ees ootavatest passijärjekordadest, on sel nädalal järjekorrad hüppeliselt kasvanud ja uue isikutunnistuse taotlemine võib võtta kuni kolm tundi aega. Postimees käis reedel vaatamas, milline olukord teenindubüroodes on.

Reede hommikul 10 minutit enne avamist ootas Foorumi majas kodakondsusbüroo ukse taga juba paarkümmend inimest. Uste avamisel tulvas väike teenindussaal rahvast täis – järjekorrad tekkisid nii numbrimasina kui mõlema fotokabiini taha, toolid olid sekunditega ootajaid täis ja teenindusnumbrid tilisesid pidevalt. Keskuse kaks lifti tõid hoone neljandale korrusele juurde üha uusi ja uusi kodanikke, nii et 10 minuti pärast oli õhk paks ja saal rahvast tulvil, silma järgi otsustades nii 40-50 inimest küll.

Üks naine väljus juba rõõmsalt juba 10 minuti pärast. Temal vedas – vaid pisut enne büroo avamist kohale saabununa õnnestus tal esimeste seas number saada. «Passipildid olid mul juba tehtud,» lausus ta, et oli teadlik pikkadest järjekordadest.

Büroo juhataja rääkis, et sel nädalal on igal õhtul uste sulgemise ajal jäänud järjekorda veel 45-50 inimest, kes kõik teenindatakse nagu kord ja kohus.

Sõle teenindusbüroos oli reede hommik märksa rahulikum. Pool tundi pärast avamist oli märksa suuremas saalis ehk 30-40 inimest. Oli nii neid, kes teadsid pika ooteajaga arvestada, kui neid, kes sellest kuulnudki polnud.

Maksim (20) veetis ooteaega mõnusalt – temal oli kaasas valgete paberilehtede plokk ja oma numbrit oodates tegeles ta joonistamisega. «Olin ootamiseks valmis, mul ei ole selle vastu midagi. Ma joonistan alati,» selgitas kunstiõpetuse tudeng rahulikult. Ei tulnud temalgi hommikul ülemäära kaua kodakondsusbüroos veeta, tund hiljem oli passitaotlus tehtud.

Samuti tudeng Nadežda (24) oli tulnud kooliajast, sest passi on reisiks vaja. «Loodan, et tunniga saab hakkama,» ütles ta fotokabiini järjekorras seistes. «Meile öeldi, et Foorumis on rohkem rahvast ja siin on järjekord väiksem. Sain autoga tulla,» põhjendas ta. Temal vedas – pärast pildistamist numbrit võttes selgus, et ta saab teenindaja juurde juba kuuendana.

Margit (31) oli tulnud oma ID-kaardile järele ning selleks kulus vaid mõni minut. Taotluse sisseandmiseks oli ta aga veetnud büroos samuti poolteist tundi. Büroojuhataja selgitas, et dokumentide väljastamine käibki kiiremini - selleks kulub vaid keskmiselt kuus minutit, kui taotluse sisseandmiseks 15-20 minutit.

Stoiline rahu sagimises

Foorumi büroos jätkus päev aga hommikuses rütmis. Kui vahepeal oli inimeste arv pisut tagasi tõmmanud, siis lõuna ajal paisusid järjekorrad loetud minutite jooksul saabuvatest inimestest 50-60 numbri pikkuseks. Kõik toolid olid hõivatud, inimesed nõjatusid lettidele või seisid keset ruumi.

Ühe kuu vanuse Sofiaga dokumente taotlema tulnud Hanna loobus saadud järjekorranumbrit nähes üldse. «Ei ole mul nii kiiret, saadan taotluse postiga. Tema jaoks oleks see ootamine hullumeelsus,» viipas ta käega vankris häälitsevale tütrele.

Meeli (30) püüdis olla nutikam – ta võttis posu järjekorrapileteid endaga kaasa ning kavatses paari tunni pärast tagasi tulla. «Siin läheb alati aega,» polnud ta üllatunud sellest, et sai automaadist pileti, mille järjekorranumber oli viimasest letti kutsutud inimese omast 60 võrra suurem.

Ehkki inimestest täistuubitud ruum oli eestlaslikult suhteliselt vaikne, oli närvilisust õhus tunda siiski. Ukse ette tropi tekkimisel kostis lahkuda soovijate seast porinat: «Kas välja ka saaks?» Ilmselgelt oli kaua selles ruumis aega veetma pidanud inimestel iga üleliigset sekundit juba raske taluda.

Sõle büroo juhataja Tiina Rekkaro tõdes, et mingil seletamatul põhjusel on just sel nädalal eriti märkimisväärselt passitaotlejate arv kasvanud, kuid büroos on haiguste või puhkuste tõttu vähem teenindajaid. Üha pingelisemaks aga läheb – kui kevadkuudel on alati taotlejaid rohkem, siis tippaeg on reeglina hoopis juuni ja juuli.

Tema soovitus oli eelkõige inimestele, kes kaugele reisimist ei plaani, taotleda vaid ID-kaarti, mille avalduse saab saata posti teel. Väikelastele või suisa imikutele dokumente tegema asudes soovitas ta kindlasti pildid teha fotograafi juures, sest automaadis on piltide ebaõnnestumise oht suur.

-
Teenindust tõhustatakse
Mariann Žukovits
siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna nõunik


Teema on siseministeeriumi ja PPA jaoks prioriteetne, mistõttu tehakse kõik võimalik, et olukorda leevendada. Teeninduste töökorralduse tegevuste planeerimise ja korraldamisega tegeletakse alates eelmisest aastast. Nõupidamisi peetakse vähemalt kord kuus, kus kitsaskohtadele püütakse leida parimad võimalikud lahendused.

Mõned konkreetsed näited, kuidas suureks dokumendivahetuste laineks oleme valmistunud:
* Paigaldatud on järjekorrasüsteem, mille funktsionaalsus lubab järjekordade ja ooteaegade tsentraalset monitooringut.
* 2013. aastal soovitakse järjekorrasüsteemile hankida lisamoodul, mis võimaldab teenindusaja broneerimist läbi PPA kodulehe ja eesti.ee.
* Kõik PPA teenindused varustatakse hiljemalt teise kvartali lõpuks fotoboksidega.
* 2011. aastal edastas PPA 870 teavituskirja (koolidele, KOV-dele, asutustele) eesseisva infoga ning palus vastav info üles seada kodulehtedele ja infostendile. Teostatud on ka järelkontroll.
* Teavituskirjad edastati ka koostööpartneritele (nt turismifirmade liit, pangad, notarid), kes eeskätt puutuvad kokku isikute dokumentidega. Koostööpartneritel paluti juhtida isiku tähelepanu dokumendi kehtivusja lõppemisele ning teavituskirjale on lisatud bännerid, mis on palutud koostööpartnerite kodulehele üles seada.
* PPA kodulehel on avatud eraldi rubriik dokumendivahetuse kampaania kohase infoga ning korduma kippuvate küsimustega.
* Teadlikkuse tõstmiseks on PPA ametnike meiliaadressidelt väljaminevate kirjade lõppu lisatud lühike märge, mis teavitab dokumendivahetuse kampaaniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles