Eelnõu motiveerib passi või ID-kaarti hoolikamalt hoidma

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Elmo Riig / Sakala

Siseministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, mille üheks eesmärgiks on sätestada sõnaselgelt isikule kohustus hoida talle välja antud dokumenti hoolikalt ja kasutamiskõlblikuna.

Eelnõu kohaselt väljastatakse isikule dokumendi hoolika hoidmise kohustuse korduva rikkumise puhul järgmine dokument lühema kehtivusajaga – kuni üks aasta, vahendas ERR Uudised.

Kehtivas õiguses ei ole sõnaselgelt sätestatud isiku kohustust hoida talle välja antud dokumenti hoolikalt, terviklikuna ja rikkumata, vältides selle kaotsiminekut, kasutuskõlbmatuks muutumist või hävimist, küll aga on ette nähtud vastavad väärteo- ja kuriteokoosseisud.

Aastatel 2001-2011 on kasutuskõlbmatuks muutumise, varastamise, hävinemise ja kaotamise põhjusel kehtetuks tunnistatud kokku 281 378 dokumenti ja isikuid, kelle dokument on sel ajavahemikul kolm või enam korda kehtetuks tunnistatud on kokku 13 504.

Korduvad dokumendi kasutuskõlbmatuks muutumise, kaotamise ja varastamise juhtumid viitavad ministeeriumi hinnangul sellele, et isikud ei suhtu dokumendi kasutamisse vastutustundlikult ning paljud väidetavalt kaotatud, varastatud või hävinud dokumendid antakse tegelikult edasi ebaseaduslikuks kasutamiseks teistele isikutele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles