Tänasest saab end kirja panna Teeme Ära talgutele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil sõnnikuveotalgud Võrumaal.
Pildil sõnnikuveotalgud Võrumaal. Foto: Teeme Ära

Tänasest saavad kõik eestimaalased valida Teeme Ära talgupäeva kodulehelt endale sobivad talgud ning panna end 5. mai talgupäevale osalejana kirja.

Täna pärastlõunase seisuga oli talguveebis valida juba 529 talgu seast, kuid talguid lisandub pidevalt.

Teeme Ära meeskond avas oma välihooaja ja talguliste kaasakutsumise üle-eestilisele talgupäevale lõppeval nädalavahetusel Võrumaal Haanjas sõnnikuveotalgutega. Ühiselt sai lambalaut sõnnikust tühjaks veetud ja põlluramm laiali laotatud, pealetükkiv võsa ära piiratud ning talguveebi ka suur roheline registreerimisnupp üles seatud.

Jätkuvalt saab Teeme Ära kodulehel üles märkida ka talguid ning korraldajad kutsuvad üles märkima talguveebi ka neid talguid, mis korraldatakse mõnel teisel päeval kui 5. mai.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et talgute ülespanek on läinud mullusest isegi hoogsamas tempos ja nüüd on paras aeg talguveebis ringi vaadata ning talgulistel end kirja panna.

«Kui märkate, et teie kodukandis, külas või linnaosas ei olegi veel talguid toimumas, arutage oma rahvaga läbi ja tehke ise ära. Talgute lisamine talguveebi on avatud mai alguseni,» rääkis Tüür. Ta lisas, et talgutele kirjapanekut ei tasu jätta viimasele minutile, sest see aitab talgujuhtidel talgupäev paremini ette valmistada.

Sel aastal toimub ka Eesti talgupäevast välja kasvanud ülemaailmne World Cleanup 2012 ja kõik talgupäeval osalejad saavad öelda, et on osalised Eestist alguse saanud ülemaailmses algatuses, teatasid korraldajad.

Talgutele registreerujad saavad tänavu abiks talgute stardipaketi, mida jagatakse kõigile talgujuhtidele, et aidata kaasa tegusa talgupäeva korraldamisele. Muuhulgas sisaldab stardipakett esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendit, Talguhundi rinnamärki talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaati ja ajalehte Talguline, milles nii nõuandeid ja soovitusi kui talgumeelelahutust. Talgulugude kogumik, talgujutte ja muusikapalu sisaldav esimene omalaadne CD-plaat Eestis, valmis koostöös Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega.

Talgupäeva meeskond ja ERM kutsuvad inimesi taas talgulugusid jagama. Seda saab teha talguveebis.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti ja Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Statoil, Pakendikeskus, Tamrex jt.

2011. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 969 talgut, millel osales 26 001 inimest (ligi kaks protsenti elanikkonnast).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles