Majandusministeeriumil kulus mullu komandeeringuteks 1,5 miljonit eurot

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeeriumi valitsemisala lähetuskulud 2011. aastal
Majandusministeeriumi valitsemisala lähetuskulud 2011. aastal Illustratsioon: Foto: AFP /SCANPIX

Majandusministeeriumil ja selle ametitel kulus mullu tuhandetele välislähetustele üle pooleteise miljoni euro. Suure osa sellest moodustavad Brüsselis-käigud, kuid sihtkohtade seas on olnud ka näiteks Prantsuse Riviera, Bahama saared, Taiwan ja Uruguay.


Postimees saatis majandusministeeriumile ja selle ametitele päringu, milles palus ülevaadet eelmise aasta komandeerigutest, ajendatuna maanteeameti hiljutisest komandeeringuskandaalist.

Lootes nimekirjade tõepärasusele ja täielikkusele, selgub, et lõviosa ametnike komandeeringutest on kaugel lustimisest ja tegu on tüütu Brüsseli vahet nühkimisega. Ainuüksi majandusministeeriumil oli mullu selle haldusala asutusi arvesse võtmata üle 300 välislähetuse Brüsselisse, riigiaparaat tervikuna sõelub aga Belgia vahet kindlasti tuhandeid kordi aastas. Kõik see tähendab maksumaksjatele kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvat kulu.

Jalad villi

Riigiametitel on omakorda igaühel oma keskus, kus ametnikud peavad käima – nii näiteks on veeteede ameti töötajatel tihti asja Lissaboni, kus asub Euroo­pa meresõiduohutuse amet. Nimekirjadest leiab siiski ka põnevamaid paiku. Majandusministeeriumi ametnikud käisid mullu lähetustel nii Ameerika Ühendriikides, Indias, Iisraelis, Hiinas, Hongkongis, Taiwanil, Jaapanis kui ka Singapuris. Pikim sellistest lähetustest kestis ligi kaks nädalat.

Mida eksootilisemaks lähevad reisid, seda sügavamaks kipub muutuma lähetuse tegeliku kestuse ja kohapeal toimunud konverentsi pikkuse vaheline ajaline lõhe. Enamasti on see vahe siiski täiesti normaalne – Ühendriikidesse või Aasiasse lendamisele ja sealt tagasitulemisele kahe päeva arvestamises pole midagi veidrat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles