Analüüs: kohtukulli kartus tekitab kärpijates ärevust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Postimees.ee andmetel on üks põhjuseid, miks valitsuskabinet ei suuda negatiivse eelarve detailides kokku leppida, kartus, et riik kaevatakse kärbete tõttu kohtusse ja võib jääda kaotajaks.


Nii on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitikud kahtlustanud, et 8-miljardilises kärpes võib olla üle miljardi krooni «õhku».

Probleemseks peetakse näiteks 675-miljoni kroonist kohalike omavalitsuste (KOVide) tulumaksubaasi kärbet ja KOVidele seatavat 500-miljonilist laenupiirangut, aga osaliselt ka riigilt palka saavate inimeste rahakoti kallale minemist.

Kui nende rahanumbrite taga on reaalsed lepingud, võivad näiteks omavalitsustega lepingu sõlminud firmad alustada kohtuteed ja sel moel ka edu saavutada - kui valitsus praegu oma samme põhjalikult läbi ei mõtle.

Palkade alandamine keeruline

Samuti on keeruline olukord palkadega. Kui oleks läbi läinud Reformierakonna algne ettepanek, et kõiki riigipalgaliste töötasusid kärbitakse korraga ühiselt 7 protsenti, oleks saanud selle lahendada ühe seadusega ja nii õiguspärase ootuse riive probleemi lahendada.

Paraku panid sellele Postimees.ee andmetel veto sotsiaaldemokraadid, seda eriti soovist politseinike ja päästeteenistujate osas erisus teha.

See omakorda - koos KOVide murega - tekitas küsimuse seaduslikkusest, millist küsimust ka justiitsministeerium tänase kabinetiistungi tarbeks analüüsis.

Probleem on eelkõige selles, et valitsus peab olema kindel, et õiguspärase ootuse riive on proportsionaalne ehk valitsus peab olema kindel, et pole leebemaid meetmeid riigieelarve tasakaalus hoidmiseks ja raha kokkuhoiuks kui need, milles kokku lepitakse.

Palgakärbe või koondamine?

Iseenesest ei pea poliitikud ka palgaküsimust lahendamatuks probleemiks. Üks lahendus saaks olla, kui riigipalgaliste ülemused suudaksid firmajuhtide kombel maha istuda ning allujatele valida anda - kas langetame palku või koondame. Sageli valitakse selles olukorras just palkade alandamise tee ning nii on võimalik seda seaduslikult ka teha.

Olenemata vahepealsest teravuste vahetamisest teatasid siiski kõigi kolme koalitsioonierakonna esindajad, et ootavad probleemide ületamist ja kokkuleppe sündi veel täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles