Raik: sisekaitseakadeemia Narvasse viimise põhihirm on lojaalsus

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Toomas Huik.

Kui räägitakse sisekaitseakadeemia Narvasse viimisel tekkivast julgeolekuriskist, siis ei tihata küll selgelt nii öelda, aga tegelik põhiküsimus on Ida-Virumaa noorte lojaalsus, ütles Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik.

Ida-Virumaa omavalitsusjuht Veikko Luhalaid küsis ETV saates «Vabariigi kodanikud», miks on Tallinnas Kase tänaval vene keeles õppijad lojaalsemad kui Vaivaras või Kreenholmis, ta ei saa enda sõnul julgeolekuohust aru - Ida prefektuuris on praegu 40 politseinikku puudu ja tema hinnangul on hoopis see julgeolekuoht, lisaks tõi ta välja, et Narvas on praktikabaasina kohapeal nii piirivalve kui toll ning Jõhvis ka Viru vangla.

Riigikogu liikme Jevgeni Ossinovski sõnul on narvalaste Eesti-vaenulikkus eelarvamus, sest kuigi seal selliseid inimesi kohtab, leidub neid ka Tallinnas ja paljudes teistes linnades.

«Rääkida sellest, et Narvast ei leia piisavalt noori, kes oleksid nõus kohusetundlikult täitma Eesti politseiniku, tolliametniku, piirivalvuri või vanglaametniku kohuseid, see on naeruväärne,» lausus Ossinovski, lisades, et ka teiste riikide kogemus näitab, et mida rohkem on linnas kõrhariduse institutsioonidega seotud inimesi, seda parem on see linnale nii elukeskkonna kui ka kultuurilise keskkonna osas.

Katri Raik tõi välja, et Narva vene noort eristab väiksem informeeritus, aga lojaalsus on teine küsimus, suurt edu ei saa Ida-Virumaa integreerimisel ühe sammuga saavutada, vaid selleks peaks iga päev väikseid samme tegema, nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles