Maksuamet taunib Maagi sotsiaalmaksu tasumata jätmist

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliameti kampaania Maksmata maksud jätavad jälje.
Maksu- ja Tolliameti kampaania Maksmata maksud jätavad jälje. Foto: Mihkel Maripuu

Maksuametile on vastukarva ettevõtted, mis ei maksa oma juhtidele palka, vaid juhtimistasu viimase erafirmale, jättes sedaviisi tasumata sotsiaalmaksu. Sellist skeemi kasutab näiteks Maag.

Teema on viimasel ajal esile kerkinud Maag Grupis, mis maksis möödunud aastal oma lihatööstuse ja piimatööstuse juhile Olle Hormile töötasu viimase firma nimele. Hormile kuuluv OÜ Välismaa aruandest selgub, et ettevõte teenis juhtimistasuna 155 137 eurot. Aruande kohaselt plaanis Horm võtta ettevõttest ka 70 000 eurot dividende.

«Äriühingu omanikul on täielik õigus teenida passiivset omanikutulu (dividende), samas näevad maksustamise reeglid ette, et aktiivsest tegevusest saadud tasu (töötasu, juhatuse liikme tasu jmt) on maksustatud kõikide ettenähtud maksudega. Seetõttu taunib maksuhaldur töötamise eest saadud tasu asemel dividendide maksmist ja seeläbi sotsiaalmaksu mittemaksmist,» andis maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi riigi kindla seisukoha.

Ei Horm ega Maagi Grupi omanik Roland Lepp soovinud teemat kommenteerida. Horm märkis, et asjad pole «päris nii» ning Lepa sõnul on teema «niivõrd kuum ja juriidiline», et ei saa seda kommenteerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles