Ansip: KOVid suurest kärpest ei pääsenud

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Peaminister Andrus Ansip kummutas jutud, nagu oleks kohalikud omavalitsused pääsenud nii suurest eelarvekärpest, kui varem avalikustati.

«On vale arusaam, et omavalitsustele oleks raha juurde antud. Tegelikult on muutunud ainult kärpekoht,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Kui praegu läheb 11,93 protsenti üksikisiku tulumaksust kohalikele omavalitsustele, siis enne eilset tahtis valitsus seda langetada 11,1 protsendi peale. See oleks tähendanud 675 miljoni kroonist kärbet.

Eile õhtul leppis koalitsioon kokku, et protsent langeb vähem - vaid 11,4 peale. Nii ilmusid ka seejärel meedias teated, et kohalikud omavalitsused võitsid raha juurde.

Ansipi sõnul kohalikelt omavalitsustelt kärbitava raha üldsumma ei vähenenud. 300 miljonit krooni võeti tasandusfondi rahast ning kärbiti ka erinevaid sihtotstarbelisi eraldisi kohalikele omavalitsustele.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatas eile, et ministrid otsustasid õhtul lõppenud kabinetinõupidamisel alandada omavalitsustele laekuvat üksikisiku tulumaksumäära plaanitust vähem, mis jätab kohalike omavalitsuste maksutuludesse 375 miljonit krooni rohkem.

Büroo teatel parandab üksikisiku tulumaksust KOVidele mineva protsendi alandamine riigieelarve tasakaalu 300 miljoni krooni võrra.

Omavalitsused saavad sel aastal riigilt toetust kohalike teede hoiuks 178 miljonit ja tasandusfondi kaudu jagatakse kohalikele omavalitsustele 1, 1 miljardit krooni.

Riik jätkab omavalitsustele täies mahus koolilõuna toetuse maksmist põhikooli õpilastele summas 225,7 miljonit krooni. Ka eraldatakse omavalitsustele hariduskuludeks toetust 51,1 miljonit krooni.

Lisaks otsustas valitsuskabinet üldise majanduslanguse taustal seadusega piirata omavalitsuste ülemäärast laenamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles