Kalalaevade tegemistel hakatakse GPSga silma peal hoidma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalalaev.
Kalalaev. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel põhjanooda ehk mutnikuga kala püüdvad laevad varustatakse jälgimisseadmetega, mis parandab järelevalvet kalavarude kasutamise üle.

Keskkonnainvesteeringute Keskus toetas ligi 6600 euroga MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu projekti, millega soetatakse GPS jälgimisseadmed Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel püüdvale 28 kalalaevale, teatas keskkonnaministeerium.

«GPS jälgimisseadmete paigaldamisega laevadele täidetakse rahvusvahelist kohustust ning paraneb kontroll kalavarude kasutamise üle Peipsi järvel ja seda eriti suure püügivõimsusega püügivahendite puhul,» kommenteeris keskkonnaminister Keit Pentus.

Jälgimisseadmete paigaldamine võimaldab keskkonnainspektsektoritel paremini hoida silma peal kalalaevade tegemisel, seda eriti mutnikupüügi keeluajal.

Samuti varustab valitsustevahelise kokkuleppe kohaselt Vene pool ka oma laevad vastavate seadmetega ning nii saavutatakse sarnane kontroll üle kogu järve. Tegemist on pilootprojektiga, kus esialgu keskendutakse vaid kõige suurema püügivõimsusega püügivahenditele ehk mutnikutele. Ühisistungitel on arutatud ka teiste kalalaevade jälgitavuse tõstmise vajadust, ent enne kui seda kokkulepet laiendatakse kogu laevastikule, on vaja analüüsida pilootprojekti tulemusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles