Vilistlased asusid Tamme gümnaasiumi kaitsele

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Tamme Gümnaasium.
Tartu Tamme Gümnaasium. Foto: Sille Annuk / Postimees


Heal tasemel Tamme gümnaasiumi tükeldamine põhikooliks ja gümnaasiumiks on ebakorrektne ja läbi mõtlemata, leiavad kooli seitse vilistlast Tartu linnapeale ja haridusministrile saadetud pöördumises.


Pöördumise ajendas linnavolikogu otsus, mille järgi jagataks Tamme gümnaasium põhikooliks ja gümnaasiumiks ning gümnaasiumiosa viidaks üle kilomeeter eemal asuvasse Nooruse 9 hoonesse.

Populaarsus teeb kitsaks

«Meie koolist on võrsunud kuus akadeemikut, kolm ülikoolirektorit, paarkümmend professorit, kakssada arsti, hulk omavalitsusjuhte ja ministreid ning kaks peaministrit, ka praegune peaminister,» leiavad pöördumisega ühinenud. «Tamme gümnaasiumi peamiseks probleemiks pole tema põhi- ja keskkooliosa seotus, vaid hoonete väiksus ja ajale jalgujäämine. Tänu heale õppeedukusele ning populaarsetele loodus- ja arstiteaduslikele õppesuundadele kasvab pidevalt selle kooli esimestesse klassidesse astujate arv.»

Pöördumisega on ühinenud Tartu Ülikooli professor Talis Bachmann, Stockholmi Eesti Kooli õpetaja Epp Jaansoo, füüsik ja endine Tartu linnavolikogu liige Viktor Korrovits, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Raik-Hiio Mi­kel­saar, Soome neuroteaduste tippkeskuse juhataja, Eesti Teaduste Akadeemia ja Soome Teaduste Akadeemia akadeemik Mart Saarma, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Ülo Ugaste ning Tartu Ülikooli professor ja Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik Mart Ustav.

Nad toovad välja, et Tartu 5. keskkool ja sellest välja kasvanud Tamme gümnaasium on üle poole sajandi olnud Eesti tähtsamaid keskhariduse keskusi nii õpetamise taseme kui ka viljeldavate õppesuundade poolest, mis on saavutatud kooli pedagoogide ja õpilaste ühistööga. Vanemate klasside õpetajad ja õpilased on aidanud parandada õppekvaliteeti nooremates klassides.

«Seetõttu on kindlasti kohatu Tartu linnavolikogu otsuses toodud väide, et gümnaasiumide eraldamist põhikoolidest on vaja selleks, et vältida gümnaasiumi moodustamisel sama kooli õpilaste eelistamist,» seisab pöördumises.

Läbimõtlematu samm

Linnavolikogu soovitust ruumipuudusest ülesaamiseks gümnaasium põhikoolist nii administratiivselt kui ka territoriaalselt lahutada nimetavad pöördumisega ühinenud äärmiselt ebakorrektseks ja läbimõtlematuks, kuna see tähendaks terviku lõhkumist ja hästi töötava õppeasutuse likvideerimist.

Nende seitsme vilistlase soovituse järgi tuleks ehitada Tammelinna koolimaja juurde nüüdisaegsed lisahooned, mis oleks ka ökonoomsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles