Saksamaal antakse välja «Mein Kampfi» kommenteeritud trükk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa juudi kogukond tervitas täna ajaloolist otsust anda esmakordselt pärast Teist maailmasõda uuesti välja kommentaaridega Adolf Hitleri manifest «Mein Kampf».

Kirjastamisõiguste omanik Baieri liidumaa Lõuna-Saksamaal ei ole lubanud antisemitismist kubisevat ja laialivalguvat mälestusteteksti uuesti välja anda pärast 1945. aastat, kui natside liider enesetapu sooritas.

Kuid eile teatas liidumaa, et annab enne autoriõiguse aegumist 2015. aastal välja uue trüki koos ajaloolaste kommentaaridega, samuti eraldi väljaande koolide jaoks, et kommertskirjastustest ette jõuda.

Saksamaa juutide kesknõukogu juht Dieter Graumann nimetas Baierimaa otsust «vastutustundlikuks» ja «heaks mõtteks».

«Kui see avaldatakse, siis ma eelistaksin näha pädevat märkustega versiooni Baierist, mitte kasumijahtijaid, kes üritavad natside pealt teenida,» ütles ta AFP-le.

«Loomulikult eelistaksin, et see raamat kaoks põlguse prügihunnikusse, kuid seda ei juhtu,» lisas ta ja ütles, et tekst on sakslastele internetis juba vabalt kättesaadav.

Raamat ei ole Saksamaal iseenesest keelatud, kuid kuna Baierimaa on keelanud müüa vanu eksemplare ja keelanud kordustrükid, on tegu ajaloolise sammuga.

Baieri rahandusminister Markus Söder ütles eile, et liidumaa soovib avaldada versiooni, millel on tunnustatud ajaloolaste kommentaarid ja mida oleks võimatu parempoolse propagandana kasutada.

«Me tahame teha selgeks, milliseid lollusi see sisaldab, kahjuks olid sellel küll katastroofilised tagajärjed,» ütles Söder raamatu kohta, millel tugines suurem osa natside mõrvarlikust ideoloogiast.

«Me oleme vastutusest teadlikud,» ütles Baieri rahandusministeeriumi pressiesindaja Thomas Neumann AFP-le. «Me usume, et suudame puhta väljaandega selle raamatu ümbert müstika aura võtta.»

Väidetavalt maksab Baierimaa projekti eest 500 000 eurot ning annab välja ka ingliskeelse versiooni, e-raamatu ja audioraamatu.

Hitler kirjutas «Mein Kampfi» (Minu võitlus) 1924. aastal, kui ta kandis Baieris vanglakaristust niinimetatud õllekeldriputši eest.

Briti ajaloolase Ian Kershaw sõnul ilmus Saksamaal kuni 1945. aastani umbes 10 miljonit eksemplari. Alates 1936. aastast sai iga pruutpaar kingituseks ühe eksemplari.

Baierimaa tegi otsuse pärast kohtuhagi võitmist Briti kirjastuse vastu, mis soovis samuti kommenteeritud versiooni välja anda.

Pooleldi autobiograafia vormis kirjutatud üllitis sisaldab Hitleri ideid «rassipuhtuse» ja aarialaste kohta, samuti tema juudiviha ja vastuseisu kommunismile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles