Reiljani protsess jõudis lõpusirgele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan teel kohtumajja.
Villu Reiljan teel kohtumajja. Foto: Peeter Langovits

Endise keskkonnaministri Villu Reiljani ja ta kahe kohtukaaslase pistiseprotsess jõudis eile pärast ärimees Aivo Pärna küsitlemist lõpusirgele – päev enne iseseisvuspäeva peetakse kohtuvaidlused.


Oma tavalise suure kaaskonna saatel Harju maakohtusse saabunud Villu Reiljan vastas enne kohtusaali astumist, et läheb istungile rahulikult nagu ikka. Ka advokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn näisid pealtnäha rahulikud.



Eile pidi kohtus ütlusi andma Pärn. Paraku teatas ta, et palub kohtul mitte pahaks panna, kui ta kasutab oma õigust ütlusi mitte anda. «Tahan vaid paari asja kinnitada,» teatas Pärn.



Esimesena mainis ta, et pole mitte kunagi lubanud ega andnud Villu Reiljanile ega temaga seotud isikutele raha. Pärna teine lause oli: «Ma pole midagi ebaseaduslikku teinud. Olen alusetult kohtu all.»



Ent kuna Pärn märkis ka, et teda on kolm korda üle kuulatud, küsis riigiprokurör Triin Bergmann, kas Pärna varasemad ütlused on õiged ja kas ta jääb nende juurde. «Jah, põhimõtteliselt ma jään nende ütluste juurde,» vastas Pärn.



Kohus avaldas Pärna 2007. aasta novembris-detsembris antud ütlused. Neist ilmnes, et Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis keskkonnaministeeriumi nõustanud advokaadibüroo Lextal advokaat Sild küsis Pärnalt Rahvaliidu jaoks rahalist toetust.



«Mulle oli üllatav, et advokaat küsis pärast Rävala tehingut raha erakonnale ja ütles veel, kes on kontaktisik,» tsiteeris kohtunik Märt Toming Pärna ülekuulamisprotokolli.



Jutt käis ühest miljonist ja 1,5 miljonist. «Fakt, et raha küsiti,» tsiteeris kohtunik Pärna.


Ent kuna Pärna sõnul tal ega tema firmal seda raha polnud, oli ta raha küsimise-andmise teemal konsulteerinud oma advokaatide ja äripartneritega. Advokaadid olid öelnud, et asi on ebaseaduslik, äripartnerid olid aga Reiljani ja Rahvaliidu toetamisele kategooriliselt vastu.



Eile esitasid pooled kohtule mõned taotlused lisada kohtutoimikule uusi materjale. Prokurör Bergmann andis kohtule tutvumiseks aga paberi jälitustoimingust, mis tehti päev enne seda, kui kohus selleks kirjaliku loa andis. Seesama paber kohtunik Tominga peos põhjustas poolte vahel tulise vaidluse. Kaitsjad tahtsid sellest koopiat ja ironiseerisid, et prokurör koonerdab paberiga.



Prokurör vihjas aga ohule, et see võib lekkida ajakirjandusse. «Mul on alust kahtlustada küll,» lausus Bergmann ja saatis pilgu kaitsjate poole.



Eile leppisid pooled kokku, et kohtuvaidlused peetakse 23. veebruaril, kusjuures alustatakse hommikul kell 9.



Süüdistuse järgi nõudis  keskkonnaminister Reiljan Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi käigus advokaat Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist. Kolmik pole end süüdi tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles