Vabariigi valimiskomisjon taastas Amose volitused Saue linnavolikogus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafael Amos.
Rafael Amos. Foto: Peeter Langovits

Vabariigi valimiskomisjon rahuldas Saue endise abilinnapea Rafael Amose kaebuse Saue linna valimiskomisjoni ja Harju maakonna valimiskomisjoni otsuste peale ning taastas tema saadikuvolitused Saue linnavolikogus.

Vabariigi valimiskomisjon tegi neljapäeval Saue linna valimiskomisjonile ettekirjutuse teha Reformierakonda kuuluva Rafael Amose saadikuvolituste taastamise kohta uus otsus.

Saue linnavolikogu kinnitas pärast 2009. aaasta oktoobris toimunud kohaliku omavalitsuse volikogu valimisi Rafael Amose Saue linnavalitsuse liikmeks. Saue linna valimiskomisjon peatas 20. novembril 2009 Rafael Amose volikogu liikme volitused.

Tänavu 26. märtsil vabastas Saue linnapea Rafael Amose abilinnapea ametikohalt. Linnavolikogu avaldas 27. märtsi otsusega talle kui linnavalitsuse liikmele umbusaldust. Seejärel esitas Amos 30. märtsil Saue linna valimiskomisjonile avalduse tema volikogu liikme volituste taastamiseks.

Saue valimiskomisjoni keeldus 10. aprillil Rafael Amose volikogu liikmete volituste taastamisest. Valimiskomisjon leidis, et kuna Rafael Amos on alates 7. novembrist 2005 linnapea käskkirjaga vormistatud määramata tähtajaga abilinnapea ametikohale ning on ametnikuna tööl olnud tänavu 26. märtsini, on tema volitused volikogu liikmena lõppenud.

13. aprillil esitas Rafael Amos kaebuse Harju maakonna valimiskomisjonile. Kaebaja leidis, et Saue valimiskomisjoni otsus on ebaseaduslik ning rikub tema õigusi, kuna selles jäetakse tähelepanuta asjaolu, et linnapea vabastas ta 26. märtsil ehk päev enne umbusalduse avaldamist abilinnapea kohalt. Harju maakonna valimiskomisjon jättis Rafael Amose kaebuse 18. aprillil rahuldamata.

Amos kaebas Harju maakonna valimiskomisjoni otsuse vabariigi valimiskomisjonile, kes andis oma neljapäeval langetatud otsusega õiguse Amosele.

Saue linnas vahetus 27. märtsil võim, kuna linnavolikogu enamus hääletas reformierakondlasest linnapea Harry Paljundi ja abilinnapea Rafael Amose umbusaldamise poolt ja moodustas uue võimuliidu.

Linnapea ja abilinnapea umbusaldamise poolt oli 11 ja vastu viis volikogu liiget. Samade häältega kinnitas volikogu Saue uueks linnapeaks valimisliidu «Kindlad tegijad – uus tulevik» liikme Henn Põlluaasa ja linnavalitsuse uue koosseisu. Saue volikogu erakorralisel istungil lõi Reformierakonna senine koalitsioonipartner Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) uue koalitsiooni eelnevalt opositsiooni kuulunud valimisliidu «Kindlad tegijad – uus tulevik» liikmetega.

Rafael Amos kogus 2009. aasta 18. oktoobril toimunud kohalike omevalitsuste volikogude valimistel Saue linnas Reformierakonna nimekirjas kandideerides 75 häält ja osutus sellega volikogusse valituks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles