Kaitseväelane sai õppusel raskelt vigastada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormihoiatus 2012.
Tormihoiatus 2012. Foto: Kaader TV3 videost

Scoutspataljoni kaitseväelane sai õppuste käigus raskelt vigastada, kui tema käes plahvatas õppeotstarbeline lõhkepakett.

Õnnetus juhtus selle nädala neljapäeval Kuperjanovi pataljoni ettevalmistusõppusel Tormihoiatus, vahendab Reporter.ee.

Vigastada saanud kaitseväelane on Scoutspataljoni allohvitser. Scoutspataljoni ülem kolonelleitnant Vahur Karus rääkis, et esialgsetel andmetel polnud lõhkepaketil ettenähtud viivitust, mistõttu see lõhkes mehe käes.

«Kaitseväelane on endiselt haiglas, ma ei saa kommenteerida tema vigastuste iseloomu. Need on rasked, aga mitte midagi eluohtlikku,» ütles Karus.

Lõhkepaketi enneaegse plahvatamise põhjuse selgitab juurdlus. Õnnetust pealtnäinute sõnul oli tegu pigem praaktootega kui kaitseväelase poole eksimusega. «Seal olid allohvitserid lähedal, kes on pikka aega kaitseväega koos olnud ja teavad kõiki neid vahendeid ja nemad ütlesid, et nii kui allohvitser selle (lõhkepaketi – toim.) niiöelda vinnastas, nii põhimõtteliselt käis see pauk ära,» kirjeldas Karus.

Veidi rohkem kui aasta tagasi juhtus analoogne intsident mereväes teeninud sõduriga. Tookord keelati õnnetuse põhjustanud lõhkepakettide kasutamine ära, kuid ilmselt ajutiselt – värske õnnetuse põhjustas sama tüüpi lõhkepakett, mis vigastas kaitseväelast eelmisel kevadel.

Karus kinnitas, et aastataguse intsidendi järel lõpetati seda tüüpi lõhkepakettide kasutamine. «Nüüd tuleb hakata kas kaitseväe poolt täiendavalt kontrollima või koostöös tootjaga vaadata üle, kuidas tagada see, et see viivitus oleks kogu aeg olemas,» tõdes ta.

Lõhkepaketi tootja on Eesti firma Fortestar. Laiem avalikkus kuulis ettevõttest mullu suvel, kui nende teaduspargi territooriumil asuvas laos toimus plahvatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles