Sotsiaaldemokraadid: töötajate petmine on lubamatu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadid kutsuvad tänasel töörahva pühal valitsusliitu loobuma töölepinguseaduse muudatustest, mis võtavad töötajatelt ära õiguse neile varem lubatud hüvitistele.


Neljapäeval tuleb riigikogus teisele lugemisel eelnõu, mis rikub sotsiaaldemokraatide hinnangul rängalt nii töötavate inimeste õigusi kui 2008. aastal sõlmitud kolmepoolset kokkulepet, teatas sotside pressiesindaja.

«Koalitsiooni plaan mitte maksta kindlustushüvitist poolte kokkuleppel või omal soovil töölt lahkujatele on inimeste suhtes äärmiselt ebaõiglane. Väga rumal on ka olukord, kus töötukassa kogub aasta jooksul töötajatelt ja tööandjatelt hüvitiste maksmiseks kokku üle 200 miljoni euro, kuid tegelikkuses maksab hüvitistena välja alla 40 miljoni euro,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

Selle asemel, et töötegijaid taas alt vedada, peaksid Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica saadikud Nestori sõnul oma töötajavaenulikust eelnõust loobuma või siis toetama sotsiaaldemokraatide parandusettepanekuid.

«Poolte kokkuleppel töölt lahkujate puhul on sisuliselt tegu koondatutega, kellel peavad olema samad õigused. Et hoida ära hüvitise väärkasutamist, tuleb omal soovil lahkujatele rakendada pikemat ooteaega ja mitte madalamat hüvitist,» selgitas Nestor.

Valitsuskoalitsioon tuli veebruaris välja ootamatu kavaga tühistada töölepinguseadusesse kirjutatud töötajaid kaitsvad sätted, mis peaksid jõustuma 2013. aasta 1. jaanuaril. «Tegu on ilmselge tööinimeste huvide kahjustamisega. Töötus võib tabada igaüht. Inimesed on maksnud, et end töötuse vastu kaitsta. On lubamatu, et nad kindlustusest raha ei saa,» rääkis Nestor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles