Euroopa marssis maipühal kasinuse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest Londoni kesklinnas
Protest Londoni kesklinnas Foto: SCANPIX

Eile tulid tänavaile meelt avaldama kümned tuhanded töölised, mitmes Euroopa riigis rakendati korra tagamiseks tööle täiendavad politseijõud. Marsiti valitsuste valusate kulukärbete ja kasvava töötuse vastu.

USAs esitas Wall Streeti okupantide liikumine üleskutse üldstreigiks, rõhutamaks nn «päeva ilma 99 protsendita».

New Yorgis marssisid demonstrandid Bank of America kontorihoone juurde, kus neid ootasid tugevdatud politseiüksused. Kõrgendatud valmisolekus olid ka Goldman Sachs ja teised Manhattani finantsasutused.

USA meedia teatel arreteeriti mitmeid inimesi, kuid numbreid ei avaldatud.

Londoni börsi juures lõid leeri püsti umbes 100 «okupanti» – paigas, kust nende aktsioon oktoobris alguse sai. Üks protestija ütles, et meeleavalduse suhtes oli väljastatud kohtulik tõkend. Politsei püstitas väikese, seitsmest telgist koosneva telklinnaku ümber ka füüsilised tõkendid.

Euroopas andis meeleavaldustele värvi taaspuhkenud debatt selle üle, kas kogu kontinendil rakendatavad kasinusmeetmed mitte majanduskasvu ära ei lämmata.

Majanduslanguses (st vähemalt kaks järjestikust langeva trendiga kvartalit) on kaksteist Euroopa riiki: Belgia, Küpros, Tšehhi Vabariik, Taani, Kreeka, Iirimaa, Itaalia, Holland, Portugal, Sloveenia, Hispaania ja Suurbritannia.

Kui Kreeka, Hispaania ja Portugali meeleavaldustel keskenduti enamjaolt kasinuse kritiseerimisele, siis Saksamaal kõlasid teistmoodi nõudmised, peegeldades euroalas valitsevat tasakaalutust. Saksa mõjuvõimsa ametiühingu IG-Metalli liider Berthold Huber kordas oma üleskutset: võidelgem suurema palgatõusu nimel.

Saksamaal on töötus väikseim alates riigi taasühinemisest aastal 1990 – terav kontrast Hispaaniaga, kus tööta on juba 5,6 miljonit inimest ehk 24,4 protsenti tööjõust.

Hispaania parempoolne valitsus seisis silmitsi kasinuse-vastaste meeleavalduste lainega üle kogu maa: opositsioonilisd ametiühingud tõusid kui üks mees eelarvepuudujäägi kärpimiseks rakendatud valusa kärpeprogrammi vastu.

Barcelonasse on homse Euroopa Keskpanga nõukogu koosoleku künnisel toodud täiendavaid politseijõudusid. Prantsusmaa piirid olid eile kindlustatud takistamaks protestijate saabumist välismaalt.

Kreekas oli 1. mai meeleavaldustest osavõtt mitme aasta nigelaim. Ametiühingud kurtsid, et parlamendi juurde marssis alla 3000 inimese. Vasakpoolselt meelestatud Ateena linnaosas Exarchias, mis on kurikuulus märulite poolest, puhkesid politsei ja anarhistide vahel mõned kähmlused.

Üks ametiühingute liidu GSEE ametnik süüdistas hõredas osavõtus seda, et «üldvalimisteni on vaid viis päeva ning aktivistid on kõik parlamendikandidaatidega kampaaniaid pidamas».

Koos kaaslastega meeleavaldusel marssinud õpetaja Aspasia Manolopoulou ütles: «Paljud ametiühinguliikmed on täna kodus, protestimaks selle vastu, et poliitikud ei ole kaitsenud töörahva huve.»

Paraade Pariisis iseloomustas pühapäevaste presidendivalimiste ootus. Vastukaaluks traditsioonilistele vasakpoolsetele ametiühingumarssidele olid oma üritused püsti pannud ka president Nicolas Sarkozy ja paremäärmusliku Rahvusrinde liider Marine Le Pen.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles