Saadikud püüavad võrdõiguslikkuse seaduse varjus seniseid valimisringkondi põlistada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL ja reformil on kaval plaani, kuidas soolise võrdõiguslikkuse varjus valimisringkondi säilitada.
IRL ja reformil on kaval plaani, kuidas soolise võrdõiguslikkuse varjus valimisringkondi säilitada. Foto: Evelyn Sepp

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud surusid täna riigikogu põhiseaduskomisjonis läbi soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatusettepaneku, mis jätab pealinna linnaosad alles.

Reformierakonna ning IRLi täna tehtud muudatusettepanek toob keskerakondlase Evelyn Sepa sõnul vormiliselt kaasa olukorra, kus pealinna linnaosad ja valmisringkonnad põlistatakse teiste seaduste sabas.

«See on vastuolus kohaliku omavalitsuse hartaga ja kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega, kus see on antud volikogu ainupädevusse,» ütles Sepp Postimees.ee'le.

Sepa sõnul on eelnõu homme riigikogu suures saalis teisel lugemisel ja võetakse ilmselt kolmapäeval vastu.

Saadiku sõnul olid täna põhiseaduskomisjonis kohal ka sotsiaalministeeriumi esindajad, kes on sotsiaalse võrdõiguslikkuse seaduse eelnõu algatajad.

«Ministeeriumi esindajad kui eelnõu algatajad ütlesid, et neil ei ole mingit voli öelda, kas nemad toetavad eelnõu täiendamist sellise asjaga,» rääkis Sepp.

Ta pakkus, et kui parlament võrdõiguslikkuse seaduse, avaliku teenistuse seaduse ja Eesti Vabariigi töölepingu seaduse eelnõu sellisel kujul kolmapäeval vastu võtab, võib president Ilves jätta selle välja kuulutamata, kuna see on õiguslikult puudulik.

«Meil ei jäänud muud üle»

«See oli tingitud ajalisest survest, mis meil on,» ütles ettepaneku teinud IRLi esindaja Urmas Reinsalu Postimees.ee'le.

Tema sõnul peab parlament kehtestama kõikide riigis valitavate esinduskogude valimisreeglid ja kui neid reegleid hakatakse vahetult enne valimisi muutma, siis ei saa riigikogu tegevusetult kõrvale jääda, vaid peab kiiresti tegutsema.

«Parlament ei saa ignoreerida riigis toimuvat, kui mingi institutsioon asub või võib asuda ette valmistama nii kardinaalselt valimissüsteemi muudatust,» kinnitas Reinsalu.

See, et riigikogu peab niimoodi kiirustades tegutsema, tuleneb Reinsalu sõnul sellest kiirusest, millega Tallinn on tegutsenud. «Parlament on sundseisus, kas tegutseda või loobuda osast oma võimust,» kinnitas saadik.

Reinsalu ei nõustunud väitega, nagu hakataks ühe seaduse sabas muutma teist seadust. «Nende muudatustega, mida parlament teeb, ei muudeta midagi, vaid fikseeritakse olemasoleva olukorra säilimine,» toonitas ta.

Kehtiv kord jääks püsima

Saadiku sõnul ei puuduta soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatuste seas olevad sätted linnaosasid.

«Kui kehtiv seadus ütleb täna, et valimised tehakse nii, et igas linnaosas on üks ringkond, siis see tegelikult ei võimaldagi linnaosasid kaotada. Selle muudatusega me võtame selle maha ja ütleme, et tulevikus võib küll linnaosasid kaotada, aga me määratleme, et valimisringkonnad jäävad samaks,» selgitas ta täna komisjonis tehtud ettepanekut.

Vastava ettepaneku tegi täna IRLi esindaja Urmas Reinsalu. Selle ettepaneku poolt olid komisjonis Reformierakonna ja IRLi esindajad, vastu olid kolm keskerakondlast. Sotsiaaldemokraatide esindajad hääletusel ei osalenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles