Endine saadik: juriidiliselt korrektne, aga nii ei tehta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-Tallinna kava võib pealinna piire oluliselt avardada.
Suur-Tallinna kava võib pealinna piire oluliselt avardada. Foto: kaart.postimees.ee

Endise riigikogu liikme Ignar Fjuki hinnangul on põhiseaduskomisjoni tänane otsus soolise võrdõiguslikkuse seaduse sabas muuta ka kohalike omavalimiste seadust juriidiliselt korrektne, kuid euroopalikus õigusruumis nii ei tehta.


Aastaid riigikogu liige olnud reformierakondlase Ignar Fjuki sõnul kadus parlamendi kodukorraseaduse muutmise ajal sellest ära säte, mis lubas ühe seadusega reguleerida ainult selle seaduse regulatsiooni alaga otse või natuke vähem puutuvaid õigusnorme.

«Nii et formaal-juriidiliselt võib ükskõik mida teha, võib ka raha devalveerida,» ütles Fjuk Postimees.ee'le. «Aga peale formaal-juriidiliste on muud põhimõtted,» lisas ta.

Fjuki sõnul tuleb sellise käitumise tagant otsida muid eesmärke kui õigusruumi korrastamine. «Igasuguse seaduse eesmärk on korrastada õigusruumi, aga nii tegutsedes luuakse ainult korratust ja see ei peaks kokku sobima euroopaliku käitumisega,» selgitas Fjuk.

Endise saadiku sõnul jäeti omal ajal vastav säte seadusest välja ilmselt seetõttu, et seda peeti heaks tavaks ja eeldati, et vastavalt ka käitutakse.

«Aga kui see hea tava ei ole printsiip, mille järgi elu Eestimaal käib, siis tuleb seda [keeld uuesti seadusesse sisse kirjutada - toim]teha,» nentis ta ja lisas, et siis tuleb kõik seadustesse sisse kirjutada, näiteks, et maha ei tohi sülitada.

Fjuk pakkus, et võimuerakondade sellisele käitumisele vastab Keskerakond omapoolse vastukäiguga ja nii võib seaduse vastuvõtmine venida jaanipäevani.

«Kui üks pool otsustab destruktsiooni kasuks, siis paraku meie parlamentaarses praktikas on nii, et teine vastab n-astmes teoga ja see järjest kasvab,» selgitas ta.

Fjuki sõnul üllatas teda see, et kui õiguskantsler tegi parlamendile ettepaneku vastuolu põhiseadusega kohalike omavalitsuste seadusest välja viia, siis seda ei tehtud. «See muudatus seda vastuolu välja ei viinud, see oli kosmeetiline muudatus,» tõdes ta.

Fjuk lisas, et rohkem kui Reformierakonna osalemine selles, üllatas teda see, et õiguskantsler nõustus parandatud kujul seadusega. Endise saadiku arvates ei saa õiguskantsler aru, millega ta tegeleb «See on kahetsusväärne, et ta on nii ebajärjekindel ja ebaprintsipiaalne,» tõdes Fjuk.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud surusid täna riigikogu põhiseaduskomisjonis läbi soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatusettepaneku, mis jätab pealinna linnaosad alles.

Reformierakonna ning IRLi täna tehtud muudatusettepanek toob keskerakondlase Evelyn Sepa sõnul vormiliselt kaasa olukorra, kus pealinna linnaosad ja valmisringkonnad põlistatakse teiste seaduste sabas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles