Briti valitsuse immigratsioonipiirangud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti valitsus kavandab ulatuslikke meetmeid ELi välistest riikidest lähtuva immigratsiooni piiramiseks.

Valitsus on lubanud aastast netoimmigratsiooni vähendada praeguselt 250 000-lt alla 100 000 aastaks 2015.
Mullu rakendus piirang, et tööandjad ei saa väljastpoolt ELi palgata aastas üle 20 700 oskustöölise. (Tegelik eelmise aasta number osutus küll piirangust palju väiksemaks – ligi 10 000, sest ligikaudu 30 000 võõrtöölist, näiteks paljud india IT-spetsialistid, tuli riiki nn ettevõtetesisese töötajate ülekande skeemi kaudu, mis jääb piirangust välja.)

Kui praegu saavad viis aastat Suur­britannias töötanud ELi väliste riikide immigrandid sisuliselt automaatselt alalise elamisloa, siis tulevikus peavad nad selleks teenima vähemalt 35 000 naela aastas. Kui teenistus on väiksem, tuleb neil kuue aasta möödudes Suurbritanniast lahkuda. Erand on kavas teha teadlastele ning vajaduse korral ka teiste ametite esindajatele, keda riigis napib.

ELi välisest riigist abikaasa Suur­britanniasse toomiseks nõutava sissetuleku alamäär tõuseb 13 700 naelalt
25 700ni aastas (mis on täistööajaga Briti mediaanpalk). Kui abikaasal on lapsi, siis kehtiks kõrgem alammäär – näiteks kolme lapse puhul 62 000 naela. Inglise keele nõuded abikaasana alalise elamisloa saamiseks karmistuvad.

Valitsus kaotas tänavu õpingutejärgse töötamise viisa. See tähendab, et väljastpoolt ELi tulnud tudengid peavad pärast õpinguid Suurbritannias töötamiseks teenima vähemalt 20 000  naela aastas.
Valitsus on lubanud karmistada võitlust illegaalse immigratsiooniga ning välistada selle, et ebaseaduslikult sisserännanud saavad töötutoetusi.  

Uus integratsioonistrateegia näeb muuhulgas ette, et immigrandid ei saa enam teha sõidueksameid emakeeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles