Mali islamistid ründasid UNESCO nimistusse kuuluvat pühamut

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO kultuuripärandi nimistusse kuuluv pühaku hauakamber.
UNESCO kultuuripärandi nimistusse kuuluv pühaku hauakamber. Foto: SCANPIX

Mali islamistliku rühmituse Ansar Dine võitlejad ründasid laupäeval üht Timbuktu linna pühaku hauakambrit, mis kuulub UNESCO kultuuripärandi nimekirja ja süütasid selle, teatasid elanikud ja kohalikud ametiisikud.

Islamistid lõhkusid Sidi Mahmoud Ben Amari hauakambri uksed, aknad ja puidust väravad ja põletasid need. Tegemist on esimese teadaoleva rünnakuga pühamule Malis.

«On olemas risk, et inimesed võivad mässu tõsta, sest säärane asi haavab nende väärikust. See hauakamber on püha, seda on liiga raske taluda,» sõnas Timbuktust Mali parlamenti valitud El Hadj Baba Haidara.

Pärast seda, kui sõjavägi 22. märtsil kukutas Mali valitsuse, hõivas Ansar Dine koos tuareegi mässulistega aprillis riigi põhjaosa ning selle iidsed Timbuktu, Gao ja Kidali linnad.

Kui tuareegide rühmitus MNLA kuulutas Põhja-Malis välja sõltumatu riigi, siis Al-Qaedaga seotud Ansar Dine tuareegist liider Iyad Ag Ghaly lükkas selle mõtte tagasi ja kinnitas, et nende eesmärk on kehtestada Malis islamiseadused.

Osa islamiste näevad pühamutes ebajumalakummardamist, samas kui näiteks sufid peavad seda osaks traditsioonilisest islamikombestikust. Mõne viimase aasta jooksul on salafistid rünnanud mitmeid sufi pühamuid Egiptuses ja Liibüas.

Haidara kutsus UNESCOt Timbuktu kultuutipärandit kaitsma. Linnas on 333 pühaku hauakambrid, millest 16 kuuluvad UNESCO nimistusse. Õpetlase Sidi Mahamoud Ben Amari hauakambrit peetakse Timbuktus kõige pühamaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles