EIK: Eesti Interneti SA nõukogu eiras internetikasutajate huve

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elver Loho.
Elver Loho. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Interneti Kogukonna (EIK) hinnangul näitab Jaak Lippmaa tagasikutsumine Eesti Interneti SA nõukogust seda, et majandusminister Juhan Partsi määratud nõukogu toetab raha raiskavat juhtimist.

Eesti Interneti SA nõukogu otsustas laupäeval juhatusest tagasi kutsuda Jaak Lippmaa, väites, et ta asus takistama Eesti maatunnusega tippdomeeni redelegeerimist sponsororganisatsiooni sihtasutusele.

Eesti Interneti Kogukonna (EIK) sõnul soovis nõukogu Lippmaast vabaneda hoopis seetõttu, et Lippmaa taotles domeenihalduse üleandmist rahvusvaheliste demokraatlike reeglite järgi, mis näevad ette üleandmise eeldusena laiapõhjalise internetikasutajate toetuse.

Selle otsusega saatis minister Juhan Partsi poolt määratud nõukogu kindla signaali, et toetab juhatuse esimehe Marek-Andres Kautsi jätkuvat teerullipoliitikat, mitte laiapõhjalist kõiki osapooli arvestavat kaasamist.

«Nõukogu on oma otsusega teinud Jaak Lippmaa patuoinaks ja juhtinud tähelepanu eemale viimases kahes Eesti Ekspressis paljastatud juhatuse esimehe Marek-Andres Kautsi ebapädevatest otsustest ning tohutust raiskamisest, mis sihtasutuses toimub,» ütles kogukonna juhatuse esimees Elver Loho.

Rahvusvahelised domeenireeglid, mille järgi peab ka Eesti Interneti SA käituma, näevad domeenihalduse üleandmise eeldusena ette laiapõhjalist avalikkuse tuge domeenihaldust üle võtvale organisatsioonile.

Kogukond on jätkuvalt seisukohal, et Eesti Interneti Sihtasutusel selline toetus puudub.

«Jaak Lippmaa kui .ee domeenihalduse senine administraator käitus üleandmist edasi lükates rahvusvaheliste domeenireeglite järgi,» ütles Kogukonna koordinaator Siim Tuisk.

«Isegi juhtumeid, kus üleandmist üritatakse teha senise administraatori tahte vastaselt, kuid internetikasutajate tahte kohaselt on varem praktikas esinenud ainult paaril korral Aafrikas. Riigikontrolör Juhan Parts võrdles Eestit kunagi Kesk-Aafrika banaanivabariigiga. Nüüd oleme tema määratud nõukogu juhtimisel ka tõelise «banaanivabariigi» maine saavutanud, vähemalt mis puudutab Eesti rahvusvahelist mainet internetiga seotud küsimustes.»

MTÜ Eesti Interneti Kogukond saatis nõukogu otsuse puhul minister Juhan Partsile kilo banaane ja kaardi kirjaga «Head paranemist!».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles