Keskerakond eitab riigikogu istungi venitamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal
Riigikogu saal Foto: Peeter Langovits

Kuigi riigikogu istung algas kell 10, polnud saadikud kella 11ks jõudnud ühtegi eelnõu arutada, sest keskerakondlased esitavad usinalt arupärimisi.

Keskerakond plaanib tänasel istungil üle anda paarkümmend arupärimist ning seetõttu kulus enam kui tund nende üleandmiseni ja eelnõude sisulise aruteluni ei jõutud.

«Riigikogu liikmetel on õigus, eriti opositsioonil, valitsuselt aru pärida, siin pole taktikaga midagi pistmist,» ütles Keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik Postimees.ee'le.

Tema sõnul on nende fraktsioon hakanud tööd väga tõsiselt võtma. «Arupärimised on riigikogu liikmete töövili ja me oleme viimasel ajal oma tööd intensiivistanud,» sõnas ta.

Seppiku sõnul on iga fraktsiooni saadik ettevalmistanud ühe arupärimise. «Tulevikus kavatseme samuti sellises tempos töötada,» lisas ta. Saadik möönis, et osade arupärimiste teemad kattuvad. Kokku esitati täna 26 arupärimist.

Varem pole parlamendis nii palju arupärimisi ühe istungi alguses üleantud.

Istungi pikendamine kukkus läbi

Isamaa ja Res Publica Liit soovis aga tänast istungit pikendada kella 14ni, kuid saadikud sellega ei nõustunud. Keskpäeval soovis istungi pikendamist Reformierakond ning ka nende ettepanek ei läinud läbi. Nii lõppeb istung hiljemalt kell 13.

Saadikud peaksid täna arutama kokku 8 eelnõud. Kui seda ajapuudsel ei jõuta, siis lükkuvad need edasi homsesse päevakorda.

Kell 11.20 sai riigikogu alustada eelnõude arutamisega ning esimeseks punktiks on soolise võrdõiguslikkuse seaduse, avaliku teenistuse seaduse ja Eesti Vabariigi töölepingu seaduse muutmise seaduse eelnõu, kuhu kaks võimuerakonda lisasid eile  kohaliku omavalitsuse seaduse punktid, mis ei luba enne valimisi pealinnas valimisringkondi kaotada.

Keskerakonna saadikud ei olnud tänasel istungil rahul oma kolleegidega, kes rääkisid liiga valjult, mistõttu oli raske kuulda kõnepuldis räägitut.

Samuti venitasid saadikud arupärimisi üleandes ja istungit juhtinud Kristiina Ojuland pidi neid korduvalt korrale kutsuma. Mailis Reps tundis muret, miks on istungitesaal liiga jahe. Evelyn Sepp kurtis, et saalis tööd teha ei saa, kuna seal pole netiühendust.

Saadikute mikrofonid jäävad tummaks

Riigikogu istungi jätkudes teatas istungi juhataja Kristiina Ojuland, et ka küsimust esitades tuleb jääda ettenähtud aja piiresse. Kui seda ei tehta, siis lülitatakse nende mikrofonid lihtsalt välja.

Kell 12.45 ületas küsimise esitamiseks ettenähtud aega keskerakondlane Heimar Lenk, kes hoolimata Kristiina Ojulandi tähelepanu juhtimisest jätkas küsimist, mille peale lülitati ta mikrofon välja ja Lengi kõne katkes sõnapealt.

Endine riigikogu liige Ignar Fjuk pakkus eile, et võimuerakondade sellisele sammule vastab Keskerakond omapoolse vastukäiguga.

«Kui üks pool otsustab destruktsiooni kasuks, siis paraku meie parlamentaarses praktikas on nii, et teine vastab n-astmes teoga ja see järjest kasvab,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles