Terk: säilitagem rahu ja tarbigem arukalt

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukärud kaupluses.
Ostukärud kaupluses. Foto: Priit Simson

Eesti tuleviku-uuringute instituudi direktor Erik Terk soovitab säilitada praeguses majandusolukorras rahu ja tarbida arukalt.


«Minu arvates on peamine säilitada rahu. Midagi erilist pole juhtunud, see on tavaline kapitalistlikule majandusele iseärane kriis. Noh, räägivad, et natuke sügavam, aga ikkagi,» ütles Terk hetk enne Postimehe arvamusliidrite lõunat.

Tema sõnul pole tavalise inimese olukord tegelikult oluliselt halvenenud, sest hinnad langevad, samas kui palku alandatakse vaid mõnel pool.

«Elatustase ei ole praegu vähemalt oluliselt langenud. Rohkem on see psühholoogiline foon,» rääkis majandusteadlane Postimees.ee'le.

Tema väitel on praegu raske esmajoones ettevõtjatel. «Põhiküsimus on, kuidas ettevõtlus käima tõmmata, millest ka kõik räägivad.»

Terki nägemuses tuleks praegu minna laus- ja arutult tarbimiselt üle arukale tarbimisele. «Ma ei näe põhjust, et peaks loobuma olulistest asjadest, aga mitteolulised asjad on praegu tõesti koht, kust võiks loobuda.»

Tema väitel on oluline jätkata tarbimist. «Tarbimine on alus, et majandus käima tõmmata. Kui tarbimises läheme täiesti letargiasse, siis see on halb-halb, ja põhjust selleks ei ole.»

Postimees kutsus täna hotelli Olümpia konverentsikeskusesse iga-aastasele lõunale paarsada Eesti arvamusliidrit, et arutleda teemal «Kriisi võti - mõistus või tunded?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles