Mopeedide ülevaatust tehakse erandkorras kohapeal

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Maanteeamet annab teada, et erandkorras saab suuremates asulates teha mopeedide registreerimiseelset ülevaatust. Enne ülevaatusele tulekut tuleb tasuda riigilõivud.

Kuna mopeedi transportimine lähimasse liiklusregistri büroosse võib regioonikeskustest kaugel elavatel isikutel osutuda keeruliseks ning mopeediga pikkade vahemaade läbimine maanteel on võrdlemisi ohtlik, siis otsustas maanteeamet tuua nende registreerimiseelse ülevaatuse inimestele lähemale, teatas amet.

Mopeedide ülevaatust saab teha suuremates maakonnalinnades ning täpsem info ülevaatuse asukohtade, kuupäevade ja kellaaegade kohta on väljas maanteeameti kodulehel.

Enne registreerimiseelset ülevaatust tuleb ära maksta toiminguks vajalik riigilõiv ning võtta kaasa maksetõend. Mopeedi registreerimise eest on riigilõiv 9,58 eurot, mopeedi registreerimismärgi väljastamise riigilõiv on 6,39 eurot. Kokku on vaja tasuda rahandusministeeriumi kontole riigilõivu 15,97 eurot.

Mopeedi registreerimisel tuleb see eelnevalt ette näidata liiklusregistri büroo töötajatele ja ettenäitamisel peab mopeed olema komplektne ning sõidukõlbulik. Registreerimiseks tuleb kaasa võtta kõik mopeediga seonduvad dokumendid. Kasutusel olnud mopeedid, millel puuduvad sõiduki maaletoomise ja tollivormistuse lõpetamist tõendavad dokumendid ja/või sõiduki seaduslikku omandamist ja valdamist tõendav dokument, registreeritakse omaniku kirjaliku kinnituse alusel. Sellisel juhul on ülevaatuse käigus vaja esitada sõiduki seadusliku omandamise kohta seletuskiri.

Lihtsustatud korras registreerimine on võimalik üksnes enne 1. juulit 2012. Mopeedi saab registreerimiseelseks ülevaatuseks esitada alaealine isik, kuid registreerimistoimingut taotleda saab üksnes täiskasvanu.

Alates 1. juulist 2012 peab mopeed olema kehtestatud korras registreeritud ning sellel peavad olema riiklikud registreerimismärgid. Kuna uue liiklusseaduse kohaselt on mopeed mootorsõiduk, siis peavad mopeedid vastama kehtestatud tehnonõuetele. Ühtlasi laieneb mopeedidele ka kohustuslik liikluskindlustus.

Mopeed on kahe- või kolmerattaline mootorsõiduk, mille valmistajakiirus on üle 25, kuid mitte üle 45 kilomeetri tunnis ja mille töömaht sädesüütega sisepõlemismootori korral ei ületa 50 kuupsentimeetrit või muu sisepõlemismootori korral suurim kasulik võimsus ei ületa nelja kilovatti või mille suurim püsi-nimivõimsus elektrimootori korral on üle 0,25 kilovatti, kuid ei ületa nelja kilovatti.

Mopeediks loetakse ka eelnimetatud tingimustele vastavat kerget neljarattalist mootorsõidukit, mille tühimass ei ületa 350 kilogrammi. Neljarattalise kerge elektrisõiduki korral ei arvestata akude massi tühimassi hulka.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles