Kolme mehe ettepanek: paneme Tartu korvpalli kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Saime omavahel kokku ning arutasime, kuidas Tartu korvpalliga edasi minna. Muidugi me elame kaasa praegu käivatele Eesti meistrivõistluste finaalmängudele, hoiame oma meeskonnale pöialt ning oleme rahul, kui Tartu Ülikooli korvpallimeeskond võidab, kuid Tartu korvpall ja selle tippmeeskonna ülesehitus vajab uut läbimõtlemist ning selle kaudu ka ilmselt uut hingamist.


Tegelikult pole see ju suur avastus, viimased hooajad on selgelt näidanud, et midagi tuleks muuta.

2000. aastal toonase linnapea Andrus Ansipi juhtimisel kokku lepitud organisatsiooniline struktuur Tartu korvpallimeeskonna eluks ja eduks on andnud aastate jooksul päris häid tulemusi, kuid aeg on edasi läinud.

Seepärast polegi siinkohal mõtet hakata üles lugema Eesti meistri tiitleid või võite Balti liigas ja eurosarjaski, sest probleeme on mitmeid ning paljud neist paistavad selgelt kätte ka – paraku vähenenud – pealtvaatajate pingiridadesse.

Üks neist probleemidest, mille kohta oluline otsus jäeti omal ajal tegemata, on tegusa ja töötava korvpallipüramiidi ülesehitamine Tartus, mis annaks esindusmeeskonnale tulevikus järelkasvu.

Kas see oleks väga hull mõte, kui Tartu esindusmeeskonna teine koosseis mängiks tulevikus näiteks Balti liiga madalamas divisjonis või Eesti meistriliigas?

Suurem eesmärk kui Eesti

Selle rohkem kui kümne aasta jooksul on dünaamiliselt arenenud nii linn, ülikool kui ka spordikeskkond. Suurematel korvpalli käekäigu eest vastutavatel institutsioonidel on oma, kuid kooskõlastamata ettekujutus selle spordiala arengust Tartus. Pikaajaline edu aga saab tugineda vaid koostööl, järjepidevusel ning süsteemil, mis suudab hakkama saada nii oleviku kui ka tuleviku arengutakistustega.

Viimastel aastatel on Tartu esindusmeeskonna tulemused olnud suhteliselt samal tasemel. Muidugi-muidugi, edu ja ebaedu vahe võib spordis vahel olla vaid juuspeen ning korvpallis on viimastel aastatel tõusnud ikka üheks peaküsimuseks: kas Eestis on kevadel peal Tartu või Tallinna meeskond?

Tegelikult ei peaks see olema peaküsimus, mis meid võidu korral rahuloluga paitab – Eesti finaalseeria numbriline ülekaal ei tohiks olla Tartu meeskonna suurimaks eesmärgiks.

Korvpalliklubi taset tuleks hinnata eelkõige rahvusvaheliste tulemuste järgi, olgu siis Balti liiga võitmine või mõne eurosarja finaali jõudmine (näiteks vähemalt praeguse Riia
VEFi taset silmas pidades). Selleks aga on vaja – arvame meie – Tartu linna, ülikooli ja toetajate ühist tahtmist ja tegutsemist.

Tartu Ülikooli akadeemiline spordiklubi, kes on olnud Tartu esindusmeeskonna omanik, võib küll rahul olla välja kujunenud pikaajaliste toetajate rolli ja koostööga, kuid vaadates edasi järgmisele kümnendile ja omades soovi meeskonna taset tõsta, võiks kindlustunne olla veelgi suurem.

Kuigi meeskond on igal aastal saanud linna käest korralikku toetust, pole linnaga pikaajalist lepingut. Korvpalli esindusmeeskonnal võiks selline leping aga olla ning seda lausa volikogu tasemel – see suurendaks meeskonna kindlust teha pikaajalisi otsuseid.   
        
Vähetähtis pole kindlasti ka see, et korvpalli arendajad on Tartus killustunud, näiteks puudub selge kokkulepe, kuidas erinevates klubides arenev noormängija jõuaks esindusmeeskonda. Ja mis samuti pole vähetähtis, kuid on esimesel pilgul ehk üsna ootamatu: ka Tartu korvpallimeeskonna fännid on eestlaslikult lõhenenud.

Samas tuleb öelda, et ka ülikooli spordiklubi korvpallijuhid pole saanud hakkama oma viimaste muudatusotsuste selgitamise ja avaliku suhtlemisega.

Olla konkurent eurosarjas

Me peame siin midagi muutma. Ikka sellepärast, et seada endale eesmärgiks jõuda Balti liiga võitjate hulka ning olla arvestatav konkurent ka eurosarjas, et võita veel ja veel sarnase mänguga sarnast meeskonda, kui oli kord Permi Ural Great.

Just neid eesmärke silmas pidades pakume välja ühe võimaliku lahendussuuna: luua uus laiapõhjalise asutajate ja toetajate ringiga mittetulundusühing (näiteks Tartu Korvpalliklubi).

Asutajateks ja perspektiivitundega liikmeteks peaksid kindlasti olema Tartu linn, Tartu Ülikooli akadeemiline spordiklubi, eraisikuid ühendav Fänniklubi MTÜ, Aivo Erkmaa korvpallikool, Tartu Kalev ...

Kolm punkti siin tähendavad seda, et uues formaadis klubi asutajateks on oodatud kõik institutsioonid ja ettevõtted, kes tunnevad muret Tartu ja kogu Lõuna-Eesti korvpalli jätkusuutlikkuse pärast. Nii nagu on kirjutanud üks allakirjutanutest, Vahur Kalmre (TPM, 31.8.2011): korvpallimeeskonna tegemised lähevad Tartus korda sadadele, kui mitte tuhandetele inimestele. Ehk on käes aeg seda tegudega tõestada!

Loodava klubi asutajaliikmed valiksid klubile juhatuse, kuhu ülikooli ja Tartu Postimehe arvates võiks ex officio kuuluda linnapea. Juhatus valib omakorda tegevjuhi, kes esitab juhatusele klubi tegevusstrateegia, peatreeneri kandidaadid, klubi eelarve kavandi, struktuuri jne. Sõltuvalt võimalustest ja strateegiast saab siis teha ka valikuid näiteks meeskonna nime osas: kas müüa nimisponsori koht või mitte – ehk kas valida Žalgirise või Lietuvos Rytase mudel.

Selline organisatsiooni areng ei tähendaks kaugeltki, et Tartu Ülikool vähendaks oma tähelepanu meie linna korvpallimeeskonnale või, veel hullem, jätaks meeskonna maha.

Arutelu on lahti

Kui meie idee leiab Tartu korvpallitegelaste ja -huviliste hulgas positiivse tagasiside ja piisava toetuse, siis kutsub Tartu Ülikooli akadeemiline spordiklubi kokku uue klubi asutamiskoosoleku ning hoolitseb selle käivitamise eest. Kõik edasi peaks aga toimuma juba klubi põhikirja alusel.

Kõik need organisatsioonilised küsimused võiksid saada lahenduse selle aasta sees, et juba hooajal 2013/2014 mängiks Tartu esindusmeeskond praegusest kõrgemal tasemel korvpalli toetatuna meie kõigi poolt.

Ja mis on samuti oluline ... Tartu korvpalli esindusmeeskond peaks ükskord endale saama korraliku ja igati tänapäevase võistlussaali. Seegi on ju üks asi, mis annaks tõuke korvpalli edasisele arengule meie linnas, praegu ollakse selle puudumisega korvpalluritele, korvpallihuvilistele ja -toetajatele justkui võlgu. Kui me üheskoos õla alla paneme, äkki saame ka sellega hakkama.

Paneme Tartu korvpalli kokku – selline on meie idee ja see on nüüd siin laual lahti.

Et ideest saaks konkreetne lahendus ja sealt edasi ka konkreetsed tulemused palliplatsil, selleks ootame kõikide huviliste konstruktiivseid poolt- ja vastuväiteid (näiteks aadressil tartu@postimees.ee või ka otse selle loo kommentaariumisse).

Arutada tuleks seda nii, nagu parematel päevadel on kaasa elatud Tartu korvpallimeeskonna mängule.

Näiteks sellesama Permi Ural Greati vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles