Korvpallur Kesküla mõrvas süüdistatavad mõisteti vangi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Kesküla mõrvas süüdistatavad Edgar (17) ja Nikolai Sokolov (19).
Kert Kesküla mõrvas süüdistatavad Edgar (17) ja Nikolai Sokolov (19). Foto: Liis Treimann

Kohus tunnistas Nikolai Sokolovi ja alaealise Edgari süüdi endise korvpalluri Kert Kesküla mõrvas ning mõistis neile karistuseks vastavalt 12 ja 8 aastat vangistust.

Mõrvale kaasa aidanud Elina peab vanglas veetma 6 kuud ja Jevgenia 4 kuud.

Kohus mõistis Sokolovi ja Edgari õigeks paragrahvis, mis puudutab tapmist eriti julmal viisil, sest kohtuniku sõnul oli see subjektiivne hinnang ega olnud faktidega tõendatud.

Kohtunik Külli Iisop leidis ka, et kuriteo initsiaatoriks ei olnud mitte Sokolov, vaid Edgar, kellel tekkis idee kannatanult raha ära võtta ning tema kutsus selleks oma sõbra kaasa ning pidas tüdrukutega sidet. Samas oli Sokolovi osa tapmises kõige suurem, kuivõrd just tema andis kannatanule 15 noahoopi, mis vigastasid siseorganeid, ehkki kindlasti ka pea piirkonda antud hoobid olid eluohtlikud.

Tapmisele kaasa aitamises süüdi mõistetud Elina karistuseks oli neli ja pool aastat vangistust, millest kohe ärakandmisele kuulub 6 kuud ning ülejäänu tingimisi. Jevgeniat karistas kohus 2 aasta ja 8 kuu pikkuse tingimise vangistusega, millest kohe peab neiu vangis olema 4 kuud.

Lisaks peavad süüdimõistetud, alaealiste puhul nende vanemad maksma kannatanu tsiviilhagi katteks solidaarselt 3462,10 eurot.

Samuti mõisteti noortelt riigi tuludesse sundraha, õigusabikulud ja ekspertiiside tasud.

Kohtunik Külli Iisop selgitas otsuse kuulutamisel, et ei saanud mõista vaid tingimisi karistust, sest mitte ükski süüdistatav polnud tapmise järel šokis, nagu väitsid kaitsjad. Elina suutis noaga haavatud ja kurikaga pekstud korvpalluri äginat kuuldes mehe taskud läbi otsida, üheskoos otsiti pärast läbi kannatanu auto. Veel järgmisel päeval, kui asjaosalised said aru, et Kesküla pole leitud ja tema auto seisab ikka veel metsaservas, arutati võimalust minna läbi otsima auto kindalaegast, mis eelmisel päeval jäi avamata.

Enne kohtuotsust end ajakirjanike eest käte ja kapuutsidega varjanud ning aeg-ajalt kihistanud neiudele mõjus kohtuotsus šokina. Elina vajus reaalsest vangistusest kuuldes istuma, ent tõusis siis uuesti püsti. Jevgenia küsis kaitsjalt enne otsuse allkirjastamist, kas teda viiakse kohe vangi.

Kohtuotsusele saab esitada 15 päeva jooksul apellatsiooni ja süüaluste kaitsjad ütlesid, et kavatsevad seda ka teha. Elina advokaat ütles Postimehele, et alaealistele šokivangistuse määramine pole varasema kohtupraktikaga kooskõlas, sest üldiselt lähtutakse sellest, et varem karistamata alaealiste kuriteod on juhuslikku laadi.

Röövimist neiud ei eitanud, kuid nad ei läinud Kesküla tapma, sõnas advokaat. Ta lisas, et ka koolist anti tüdrukule hea iseloomustus ning imestas, kuidas mitmekuuline vangis istumine peaks panema alaealisi edaspidi kuritegusid vältima.

Prokurör edasi ei kaeba

Prokurör Jüri Kasesalu jäi mõistetud karistustega üldjoontes rahule. «Olgugi, et karistus erineb minu küsimust. Kuid tegu on väga kogenud alaealiste kohtunikuga,» ütles ta Postimehele.

Kasesalu nõustus ka sellega, et süüdistusest maha võetud julmuse punkt on subjektiivne. «Nagu ta ütles, et prokurör hindas ainult löögiriistude ja vigastuste arvu järgi, siis julmuse hindamiseks peab rohkem olema.»

Ka tütarlaste osas ei kavatse prokurör vaidlema hakata: «Juba kriminaalhooldajad, kes on minust suuremad spetsialistid nende ümberkasvatamises, andsid arvamuse, et karistus võiks olla alla alammäära ja osalise täitmisega. Kui kohtunik ka nii arvas, siis mis ma spetsialistidega ikka vaidlen,» lisas Kasesalu.

Prokurör nõudis Nikolai Sokolovile (19) 20 aasta ning Edgarile (17) 10 aasta pikkust vangistust, mis on ühtlasi ka maksimaalne lubatud karistus alaealisele. Mõrvale kaasaaitamises süüdistatavale neiudele nõudis prokurör kuue- ja nelja-aastaseid vangistusi.

Süüdistus

Põhja ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt meelitas Elina mullu 27.septembril 2011 kella 20 paiku Kert Kesküla Tallinnas Lasnamäe linnaosas Rahu tee juures asuvale metsaalale, kus ootasid ees Jevgenia, Sokolov ja Edgar. Sokolov ja Edgar lõid Keskülat 15 korda noaga ja mitu korda pesapallikurikaga kehasse ning kolm korda ligi 3 kg kaaluva teravaservalise paekivitükiga pähe. Kesküla suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Elinat süüdistatakse selles, et selgitanud välja kannatanu harjumuse suuremat sularahasummat kaasas kanda teavitas ta sellest Jevgeniat ja Edgarit. Koos kavandati kannatanu röövimist ja tapmist, määrati kindlaks kuriteo toimepanemise aeg ja koht. Keskkülat kuriteokohta meelitades pidas Elina mobiiltelefoni abil sidet Jevgenia ja Edgariga, kooskõlastades sobivat aega hämaras tegutsemiseks ja püüdes välistada kõrvaliste isikute lähedalolekut.

Pärast mõrva otsisid noored läbi Keskküla sõiduki ja temal seljas olevate riiete taskud, leides ja võttes 20 eurot ja väiksema rahasumma müntides. Elina pesi verest puhtaks Sokolovil seljas olnud jope, Jevgenia aitas pesta verest puhtaks Sokolovil veriseid käsi, ostes selleks kioskist vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles