Paabut: tänavusse majanduskasvu panustab enim sisenõudlus

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut
Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

2012. aastat iseloomustab meie hinnangul sisemajanduse tugevus ning konkurentsile avatud sektori arengute stabiliseerumine, ütles Swedbanki ökonomist Annika Paabut.

«Viimane tähendab seda, et ekspordikasv lähiajal jääb tagasihoidlikuks ning meie hinnangul panustavad kaupade ja teenuste eksporti üha enam elektroonikasektori kõrval ka teised sektorid (ehkki elektroonikasektori osakaal jääb koguekspordis kõrgeks),» selgitas Paabut.

Sisenõudluse kasvu toetab ökonomisti sõnul ühelt poolt valitsussektori investeeringute kava, mis omakorda on seotud kohustusega CO2 kvoodimüügist saadud tulud investeerida, ning teisalt on kosunud majapidamiste kindlustunne, mida toetavad nii head uudised tööturult kui ka tasapisi aeglustuv hinnakasv.

«Kindlustunde kasv koos kasutatava tulu kasvuga võimaldab majapidamistel oma kulutusi suurendada ja sooritatakse peamiselt neid oste, mida seni, keerulisematel aegadel, pigem edasi lükati,» ütles Paabut.

Ökonomist lisas, et tasub rõhutada, et sundkulutuste kasv mõjutab kahtlemata majapidamiste eelarvet ning suurendab piiratust, mis tähendab, et kasvanud on nende majapidamiste hulk, kel vahendeid napib.

«Kuid nagu öeldud, oodatav palgakasv koos hõive kasvuga peaks majapidamiste eelarvet mõnevõrra kasvatama.»

Vaatamata sellele, et esimese kvartali majanduskasvu esialgne hinnang on mõnevõrra parem kui prognoositud, jätab Swedbank selle aasta kasvuprognoosi muutmata – panga hinnangul kasvab majandus tänavu 2,7 protsenti, toetudes suuresti just sisemaisele nõudlusele.

Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas Eesti majandus selle aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 3,9 protsenti. Statistikaameti sõnul panustas kasvu peaasjalikult ehitussektori lisandväärtuse kasv, mida omakorda toetas hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööde jätkumine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles