Kristiina Ojuland: paberraha asemel tuleb keskenduda e-rahale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland märkis vastuseks Alo Rauni arvamusele tülikatest euromüntidest, et paberrahaga müntide asendamine pole mõistlik, pigem peaks keskenduma üleminekule elektroonilisele rahale.

Pigem võiks julgustada eurotsooni riikide kaupmehi ja kodanikke kasutama müntide ja kupüüride asemel kaardimakseid nagu ka panku alandama kaarditerminalide tasusid.

1- ja 2-euroste müntide asendamine paberrahaga on elektroonilisele rahale ülemineku edasilükkamine ja seetõttu ei pea ma seda otstarbekaks. Euroopa Parlament sellele küsimusele oma aega pühendama ei peaks.

Vanas Euroopas on kaardimaksed võrreldes Eestiga vähem levinud - näiteks taksodes või väiksemate kui 10- või 20-euroste ostude puhul kaardimakset sageli ei aktsepteerita. Seetõttu kannavad inimesed rohkem sularaha kaasas, mis on oluliselt ebaturvalisem ja ebamugavam, kuid väikese denominatsiooniga paberraha ei ole sellele probleemile jätkusuutlik lahendus.

Samuti ei maksa unustada, et sularahas arveldamine võimaldab nii kaupu kui teenuseid osta ja müüa «mustalt» ning vältida tehingutelt maksude tasumist. Lahenduseks on elektrooniline raha.

Küllap väärtustatakse euromünte Eestis rohkem kui Lääne-Euroopas, kuid koos sissetulekute kasvuga see ilmselt muutub.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles