ELi piraaditõrjujad ründasid esimest korda Somaalia rannikut

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atalantal osalev mereväekopter.
Atalantal osalev mereväekopter. Foto: EUFOR Atalanta

Vastavalt märtsis Euroopa Liidunõukogult saadud loale võidelda piraatidega mitte ainult merel, vaid ka Somaalia rannikul, purustasidki ELi mereväelased täna hommikul kaldal mereröövlite varustust, teatab piraaditõrjemissiooni EUFOR Atalanta pressiteenistus.


Operatsioon viidi ellu vastavalt ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile 1851 ja sellel oli Somaalia föderaalse üleminekuvalitsuse täielik toetus, lisas EUFORi pressiteenistus.

Piraatide varustust purustati õhurünnakuga ning praeguseks on operatsioonis osalenud mereväelased naasnud sõjalaevadele. Kuigi rünnaku tulemust veel hinnatakse, näitab senine info, et ka ükski somaallane kaldal viga ei saanud.

«Me loodame, et see ELi mereväe samm suurendab survet ja häirib piraatide katseid pääseda merele kaubalaevu ja dausid ründama,» kommenteeris ELi mereväeoperatsioone juhtiv kontradmiral Duncan Potts. «Kohalikud somaallased ja kalamehed, kellest paljud on piraatluse tõttu väga palju kannatanud, võivad olla kindlad, et me keskendusime sellele, mida me teame olevat piraatide varud, ning teeme seda ka edaspidi.»

Kontradmiral Potts rõhutas ka seda, et mitte mingil hetkel ei astunud ELi mereväelased maale. Tegu oli puhtalt õhurünnakuga.

Piraaditõrjemissioonil EUFOR Atalanta osaleb alates 2010. aasta kevadest ka Eesti, kes on sinna saatnud praeguseks kolm korda laevakaitsemeeskonna. Esimene laevakaitsemeeskond teenis Saksa ning kaks järgmist Prantsuse fregattidel. Neljas laevakaitsemeeskond peaks Adeni lahe poole teele asuma juulis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles