Iisraeli uus peaminister selgub lähipäevil

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli president Shimon Peres kohtus eile tsentrisliku Kadima ja parempoolse Likudi esindajatega ja otsustab esmaspäevaks, kellele ta teeb ülesandeks valitsuse moodustamise.


«Pärast neid konsultatsioone, mis peaksid lõppema neljapäeva õhtuks, avalikustab president oma valiku pühapäeval või esmaspäeval,» ütles presidendikantselei esindaja Ayelet Frish, vahendas AFP.

Täna kohtub Peres ülejäänud kümne parlamenti pääsenud partei esindajatega.

Iisraeli meedia teatel on endise peaministri ja Likudi partei juhi Benjamin Netanyahu väljavaated saada juudiriigi uueks valitsusjuhiks praeguse välisministri Tzipi Livni võimalustest paremad.

Täna teatas ka marurahvusliku erakonna Yisrael Beitenu (Meie kodu on Iisrael) liider Avigdor Lieberman, et toetab Netanyahu kanditatuuri. Erakond tuli 15 mandaadiga valimistel kolmandaks.

Nii Netanyahu kui ka Livni kuulutasid tasavägiste parlamendivalimiste järel oma võitu ja Livni kutsus Netanyahut ühinema tema juhitava ühtsusvalitsusega. Netanyahu kuulutas samas oma valimisvõitu, viidates parempoolsete jõudude selgele ülekaalule parlamendis.

Kadima partei sai 120-kohalises juudiriigi parlamendis knessetis ühe koha rohkem kui Likudi partei. Kadima sai 28 ja Likud 27 saadikukohta, kuid valitsuse moodustamiseks läheb vaja 61 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles