Jüri Luigest tahetakse uut suursaadikut Venemaal

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suursaadik NATOs Jüri Luik.
Eesti suursaadik NATOs Jüri Luik. Foto: Liis Treimann

Viimased viis aastat Eesti esindajana NATOs töötanud Jüri Luige (45) nimetamine uueks Eesti suursaadikuks Venemaal seisab Kremli nõusoleku taga. Postimehe andmeil otsustati tema kandidaadiks esitamine Eestis juba sügisel. Sellest ajast oodatakse Venemaalt vastust, kas endise välisministri ja kaitseministri Luige Moskvasse asumine on vastuvõetav.


«Ma ei saa rääkida uue suursaadiku isikust, kuid ma võin öelda, et tegemist on välispoliitiliselt väga tugeva kandidaadiga, kelle Moskvasse tööleasumine võiks seetõttu meeldida ka Venemaale,» ütles välisminister Urmas Paet. «Siiamaani pole me Venemaalt vastust saanud.»

Juhul kui Luige kandidatuur Venemaale ei sobi, läheb Eestil uue suursaadikukandidaadi leidmisega kiireks.

«Meil on tava, et suursaadiku lähetusaeg kestab neli aastat, ja praegusel Eesti suursaadikul Venemaal Simmu Tiigil saab see aeg tänavu täis,» rääkis Paet. «Tiigi lahkumine on niisiis tavapärane rotatsioon ja midagi müstilist selle sammu tagant otsida ei tasu.»

Välisministri sõnul täitub peale Tiigi sel suvel veel mitme Eesti saadiku nelja-aastane ametiaeg. Uut saadikut vajavad näiteks Hiina, Gruusia ja Norra.

Varasemad suursaadikud Venemaal on olnud Jüri Kahn (1992–1995), Mart Helme (1995–1999), Tiit Matsulevitš (1999–2001), Karin Jaani (2001–2005) ja Marina Kaljurand (2005–2008).

Jüri Luik on üks Eesti kogenumaid ja hinnatumaid riigiametnikke. Riigitööle asus ta 1991. aastal, mil temast sai Lennart Meri juhitud välisministeeriumi ametnik.

1992. aastal valiti Luik riigikogusse. Samal aastal sai temast sai Mart Laari valitsuse minister, aasta hiljem kaitseminister. 1994. aastal oli ta Laari ning aastatel 1994–1995 Andres Tarandi valitsuse välisminister. Järgnenud aastatel esindas Luik suursaadikuna Eestit Beneluxi maade ja NATO juures.

1999. aastal sai Luigest taas kaitseminister, 2003. aastal asus ta tööle suursaadikuna Ühendriikides. Eesti alaline esindaja NATO juures on ta 2007. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles