Ansip: Meikari väited vajavad uurimist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip Tallinna lennujaamas
Peaminister Andrus Ansip Tallinna lennujaamas Foto: Liis Treimann

Tänases Postimehes ilmunud Silver Meikari väited Reformierakonnale tehtud kahtlastest annetustest vajavad kontrollimist ning seda mitte ainult parteiliinis, vaid ka politseis, kinnitas erakonna esimees, peaminister Andrus Ansip.

Täna ennelõunal Chicagost NATO tippkohtumiselt naasnud Ansip ütles lennujaamas Postimehele, et Meikari väidete uurimine on ilmtingimata vajalik ja mitte ainult erakonna sisene, vaid politseiline. «Kujutan ette, et keegi peab pöörduma õiguskaitseasutuste poole – politseisse. On see erakond, Kalev Lillo, Silver Meikar… aga asja nii jätta küll ei saa, et lihtsalt on ja midagi edasi ei juhtu, nagu me mäletame Keskerakonna puhul: olid mõned töötud, kes 200 000 krooni kunagi annetasid ja mitte midagi ei juhtunud.»

«Varjatud annetused tuleb hukka mõista ja kui need tõepoolest tehtud on, peaksid asjaomased isikud vastutama selle eest,» ütles Ansip.

«Aga positiivne programm ei saa olla ainult see, mida pakub välja Silver Meikar, et hakkame kõik ausalt elama, vaid me peame muutma ikkagi ka tingimusi. Me peame juurdlema, miks on nii, et mingid isikud ei taha oma nimel annetada ja otsitakse kedagi teist, kes selle annetuse ametlikult teeb,» rääkis Ansip. Ta arvas, et üks põhjus on ka see, et Eestis on erakondadel keelatud ettevõtetelt annetuste vastuvõtmine ning viitas, et selliseid riike palju pole, demokraatlikes riikides see tavaliselt nii pole.

Kristen Michalit hukka mõistma Ansip ei tõtanud, öeldes, et usub endise peasekretäri aususesse. Enda sõnul ei ole tal Michalile midagi ette heita, kuna parteile raha küsimine ongi peasekretäri ülesanne. Ansipi väitel jääb talle mõneti Meikari tänane arvamuslugu ka segaseks, kuna sealt polevat täpselt aru saada, nagu oleks Michal pakkunud ebaseaduslikku rahastamist.

«Nii palju kui mina artiklist välja lugesin, on Kristen Michal annetust küsinud, aga tema ei ole mingisuguse annetusega seotud. Ma usun Michalit,» kinnitas Ansip.

Küsimusele, kas sellised annetused on toimunud tema kui erakonna esimehe teadmata, vastas Ansip, et rahastamisega tegeleb Reformierakonnas peasekretär. «Minule konkreetsed rahastajad teada ei ole,» kinnitas Ansip.

Küsimusele, kas tal endal ei teki kahtlusi, kui inimesed annetavad umbes poole oma kuupalgast erakonnale, jättis Ansip vastamata: «Erakondades on tavaks, et kõrgemapalgalised annetavad erakonnale rohkem, mulle on ette heidetud, et ma ei ole annetanud sentigi,» sõnas ta vaid.

«Reformierakonnas kehtib annetuste puhul printsiip, et kellelegi ei lubata midagi, välja arvatud seda, et ka teistele midagi ei lubata,» kinnitas Ansip. «Mingisuguseid vastuteeneid annetuste eest ei saa.»

Enne täpsemat seisukohavõttu soovis Ansip rääkida nii Michali kui Meikariga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles