Politsei otsis läbi Reformierakonna peakontori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm keskkriminaalpolitsei ametnikku kella 13 paiku Reformierakonna peakontorist lahkumas.
Kolm keskkriminaalpolitsei ametnikku kella 13 paiku Reformierakonna peakontorist lahkumas. Foto: Raigo Pajula

Keskkriminaalpolitsei korraldas täna ennelõunal mitu tundi väldanud läbiotsimise Reformierakonna peakontoris Tallinnas Tõnismäel.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaarel Kuusk kinnitas keskpäeva paiku, et politsei teeb läbiotsimist Reformierakonna kontoris. «Keskkriminaalpolitsei teeb läbiotsimist paari päeva eest alustatud kriminaalmenetluse raames, mis puudutab Silver Meikari poolt avalikkusele esitatud infot,» ütles Kuusk.

Postimehe andmetel algas läbiotsimine kella 9 ja 10 vahel, Postimees nägi Reformierakonna peakontorist kolme politseinikku lahkumas kella 12.30 ajal. Viimased politseinikud lahkusid pool tundi hiljem.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk kinnitas Postimehele, et kriminaalpolitseinikud viisid kontorist kaasa mitmeid andmekandjaid, kuid ta ei saanud täpsustada, kui palju ja mida. Reformierakonna sekretäri laual arvuti näiteks puudus.

Kuke sõnul sellegipoolest igapäevane töö häiritud pole, peakontoril on olemas varuarvutid, millega saadakse töötada. «Politseinikud olid väga koostöövalmid ja viisakad, lubasid äravõetud asjad tagastada võimalikult kiiresti.» Peamiselt tundis politsei huvi raamatupidamisdokumentide vastu.

«Me aitasime omalt poolt läbiotsimisele väga kaasa, ei teinud selleks mingeid takistusi. See on ka erakonna huvides, et kahtlustused saaksid võimalikult kiiresti vastused,» ütles Kukk.

Kukk ütles, et ei lugenud läbiotsimist teinud politseinike arvu. «Kindlasti ei väidaks, et keegi kasutas ebaproportsionaalselt palju jõudu. Inimesed ise olid väga viisakad, soovisid protseduuri võimalikult kiiresti läbi viia, et meie töötajaid võimalikult vähe segada.»

Ehkki Meikari avalduste ja kriminaalmenetluse alguse ning tänase läbiotsimise vahele jäi kaks päeva, ei toimunud Kuke kinnitusel kontoris enne mingite asjade kokkupakkimist ja äraviimist. «Meil on avatud kontor ja meil pole siin midagi varjata.»

Reformierakonna praegust peasekretäri veel kriminaalmenetluse raames ülekuulamisele kutsutud pole.

15 aastat Reformierakonda kuulunud endine riigikogu liige Silver Meikar tunnistas üleeilse Postimehe arvamusloos, et annetas oma nime all aastail 2009–2010 parteile 115 000 krooni, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea.

Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi tema sõnul Reformierakonna toonane peasekretär, praegune justiitsiminister Kristen Michal. Raha vahendas praegune riigikogu liige Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal.

Riigiprokuratuur alustas Meikari väidete kontrollimiseks teisipäeval kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles