Otse: Dragon on kosmosejaamaga põkkumiseks valmis

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordikapsel Dragon.
Transpordikapsel Dragon. Foto: SCANPIX

USA kosmosefirma SpaceX transpordikapsel Dragon põkkub täna rahvusvahelise kosmosejaamaga (ISS). Ülekannet ühendamisest saab jälgida siit.

Teisipäeval Cape Canaveralilt kanderaketiga Falcon 9 orbiidile saadetud kapsel, mida peetakse sammuks järgmise põlvkonna kosmoselendude suunas, toimetab kosmosejaama 521-kilose laadungi ja toob Maale tagasi lasti ISSis viibivatelt astronautidelt.

Uudisteagentuuri AFP teatel oodatakse NASA luba põkkumiseks Eesti aja järgi kella 11 paiku. Mehitamata kapsli ühendamine ISSiga peaks toimuma Eesti aja järgi kella 15 ajal.

Seni on ettevalmistused kulgenud edukalt. Eile kontrolliti ISSiga kohtumiseks sobilikule trajektoorile manööverdanud kapsli sensoreid ja lennusüsteeme, veendumaks, et kõik on põkkumiseks valmis.

Dragon on esimene erakätes valminud kosmoskapsel, mis ISSiga põkkub. Miljardärist internetiärimehele Elon Muskile kuuluv SpaceX on aga esimene erafirma, mis katsetab kosmoselaevade saatmist ISSi.

Seni on ISSi juurde suutnud varustusaluseid saata üksnes Venemaa, Jaapani ja Euroopa kosmoseagentuurid. USA minetas selle võimekuse mullu, kui loobus oma 30-aastasest süstikuprogrammist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles