Vatikanis vahistati salastatud dokumentidega mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavsti ülemteener Paolo Gabriele (esiplaanil istuv tumedate juustega mees).
Paavsti ülemteener Paolo Gabriele (esiplaanil istuv tumedate juustega mees). Foto: SCANPIX

Vatikanis vahistati reedel mees, kelle valdusest leiti salajasi dokumente ja keda süüdistatakse muu hulgas paavsti kirjade lekitamises.

Vatikan ei ole soostunud vahistatu nime, vanust ega kinnipidamisaega avalikustama.

Püha Tool on mõnda aega üritanud ohjeldada lekitamisskandaali, mille käigus on salastatud infot Itaalia meediale antud.

«Vatikani politsei korraldatud uurimine võimaldas neil teha kindlaks isiku, kelle valduses olid salastatud dokumendid. Vatikani kohtunik kuulab seda isikut parajasti üle,» ütles Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi ajakirjanikele.

Ajalehe Il Foglio ja uudisteagentuuri ANSA teatel ei ole kinnipeetu keegi muu kui paavsti ülemteener Paolo Gabriele, kes kuulub iga päev Benedictus XVI eluruumides töötavasse väiksesse meeskonda.

Ajalehe sõnul kasutatakse teda tõenäoliselt «käepärase patuoinana», kuigi lekitamises kahtlustatakse rohkem kui ühte inimest.

Nädala eest jõudis skandaal ka raamatuna poelettidele. Gianluigi Nuzzi «Tema Pühadus» toob ära kümned ülisalajased ja erakirjad ning faksid, mille umbse ja suletud Vatikani korruptsioonist tüdinud smugeldajad olevat välja toimetanud.

Paavsti erakabinetile on juurdepääs väga väiksel inimeste ringil, kuhu kuuluvad tema ülemteener, neli nunna ja kaks sekretäri - Georg Gänswein ja Alfred Xuereb.

Vatikan on suurema osa sellest aastast olnud segatud nn Vatileaksi skandaali, kus Itaalia meediale on lekitatud mitmeid dokumente, sealhulgas paavst Benedictus XVI erakirju.

Osa dokumente oli seotud korruptsiooni-, väärjuhtimis- ja nepotismisüüdistusega ning sisevastuoludega Vatikani panga juhtimise küsimuses.

Vatikani panga juhatus tagandas neljapäeval panga presidendi Ettore Gotti Tedeschi, öeldes põhjenduseks, et ta ei saanud oma tööga hakkama, kuid ka teda on kahtlustatud dokumentide lekitamises.

Paavst, kes on leketest kuuldavasti vapustatud ja kurb, käskis alustada mitu juurdlust, nende seas Vatikani politsei ja kardinalide komisjoni juurdlused.

Nende seas on Vatikani kõrge ametniku kirjad Benedictus XVI-le, milles praegu Washingtonis Püha Tooli suursaadikuna töötav ametnik kritiseeris teravalt korruptsiooni ja raiskamist Vatikanis.

Carlo Maria Vigano oli oktoobrini Vatikani riigisekretariaadi peasekretär, kuni ta nimetati saadikuks USAsse. Seda peeti kukkumiseks karjääriredelil.

Ajalehtedes Corriere della Sera ja Libero avaldatud kirjade katkendites ütles Vigano, et oli 2009. aastal sekretariaadi juhiks saades silmitsi «katastroofilise» olukorraga ning nimetas Washingtoni suunamist «karistuseks».

Vigano kirjutas ühes kirjas Vatikani riigisekretärile kardinal Tarcisio Bertonele laimukampaaniast, mille korraldasid tema järskudest sammudest vapustatud Vatikani ametnikud. Ta palus, et ta ametisse jäetaks, et ta saaks alustatu lõpule viia.

Bertone vastas Vigano ametist eemaldamise ja USAsse saatmisega Vigano tugevast vastuseisust hoolimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles