Käsper: Eurovisioon on võimalus juhtida tähelepanu inimõigustele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari Käsper
Kari Käsper Foto: humanrights.ee

Eesti inimõiguste keskuse juhataja Kari Käsperi hinnangul on Eurovisiooni lauluvõistluse toimumine Aserbaidžaanis võimalus juhtida tähelepanu sealsele olukorrale inimõiguste vallas.

Käsper ütles ERR Uudistele, et Aserbaidžaanis on ohus kõige põhilisemad inimõigused, näiteks sõnavabadus ja koosolekuvabadus ning rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch tõstab esile ka probleeme poliitvangide, politseivägivalla ning usuvabadusega.

«Ajakirjanike jaoks on loodud olukord, kus nad peavad igapäevaselt kartma vanglasse sattumist ning kuus neist istuvadki oma töö tõttu vangis. Kõik see tähendab, et tegemist on riigiga, mis ei täida kuigi hästi inimõigustealaseid kohustusi oma inimeste ja rahvusvahelise kogukonna ees,» rääkis Käsper.

Käsperi sõnul tahab Aserbaidžaan olla euroopalik riik, ent ei tundu olevat valmis kandma sellega kaasnevat vastutust, mistõttu tuleks lauluvõistlusega kaasneva taustal ametivõimudele meelde tuletada nende kohustusi ning nõuda inimõiguste rikkumiste lõpetamist ja poliitvangide vabastamist.

«Loodetavasti tunnevad moraalset kohust inimõiguste rikkumise vastu avalikult sõna võtta paljud Eurovisioni lauluvõistlusel osalevad artistid ja väliskülalised,» ütles Käsper ja lisas, et ka ajakirjanikud saavad olla solidaarsed oma vangis istuvate kolleegidega, kui kajastavad lauluvõistluse kõrval ausalt ja objektiivselt ka inimõiguste rikkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles