IRLi eestseisus toetas Aaviksoo hariduskorralduse kaasajastamise kava

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. Foto: Liis Treimann

Täna kogunenud IRLi eestseisus toetas haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo esitatud hariduskorralduse kaasajastamise kava.

IRLi riigikogu fraktsiooni esimehe ja eestseisuse liikme Kaia Iva sõnul näeb hariduskorralduse kaasajastamise kava ette põhikooli- ja gümnaasiumihariduse mitmetasandilist moderniseerimist, mis muu hulgas puudutab ka õpetajate palkade ning hariduse rahastamise küsimusi, teatas partei pressiesindaja.

«Kava oluline eesmärk on õpetaja ameti väärtustamine. Selleks tuleb õpetaja palga alammäär tõsta vähemalt riigi keskmise palga tasemele, kaotada õpetajate riiklikud tunnikoormuse normatiivid ning senisest täpsemini sätestada õpetaja ametiülesanded, sh palgakorralduse alused. Samuti tuleb lihtsustada õpetajate töökorraldust,» rääkis Iva.

Iva lisas, et lisaks palgatemaatikale on ministri esitatud kavas oluline ka hariduse rahastamist puudutav. «Eesmärk on muuta hariduse rahastamine valdkonna siseselt läbipaistvamaks. Selle saavutamiseks tuleb lahutada põhikoolide ja gümnaasiumide riigieelarveline rahastamine ning kohalike omavalitsuste hariduskuludeks mõeldud rahaeraldised tuleb muuta sihtotstarbelisteks,» rääkis Iva.

Lisaks näeb hariduskorralduse kaasajastamise kava ette gümnaasiumide sisulise tegevuse lahutamist põhikoolist, et tagada põhikoolide võrdne kohtlemine ja gümnaasiumidesse sisseastumine kõigile soovijaile võrdsetel alustel, sõltumata lõpetatud põhikoolist. Samas võivad gümnaasium ja põhikool edasi tegutseda ühe asutusena.

Senisest selgemini tahetakse ministri esitatud kavas sätestada ka riigi ja omavalitsuste vastutuse jaotumine hariduse korraldamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles