Mitu põhiseaduskomisjoni liiget toetab musta raha kriminaliseerimist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi põhiseadus
Eesti Vabariigi põhiseadus Foto: Sille Annuk

Mitmed riigikogu põhiseaduskomisjoni liikmed toetavad Tartu ülikooli riigiõiguse professori Ülle Madise ideed kriminaliseerida erakondadele tehtud keelatud annetuste vastuvõtmine, andmine ja vahendamine.

2010. aastal, kui riigikogu muutis erakonnaseadust, tühistati karistusseadustiku paragrahv, mis võimaldas erakonda keelatud annetuse vastuvõtmise ja tagastamata jätmise eest kriminaalkorras karistada, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Ma arvan, et 2010 oli dekriminaliseerimine iseenesest viga, ja ma arvan, et keelatud annetused peaksid põhimõtteliselt olema kriminaalkorras karistatud, aga millise detailsusastmega, see väärib põhjalikumat arutelu,» lausus põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt (IRL).

Põhiseaduskomisjoni liige Indrek Saar (SDE) märkis, et keelatud annetused tuleks loomulikult kriminaliseerida, ka põhiseaduskomisjoni aseesimehe Deniss Boroditši sõnul ei reguleeri kriminaalseadustik praegusel kujul seda üleüldse. «Kuna näeme, et need probleemid on ikkagi olemas varjatud rahastamise skeemide näol, siis ma arvan, et oleks otstarbekam ja õiglasem kõik need mehhanismid ja sanktsioonid tagasi karistusseadustikku tuua,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles