Reformierakond: meie koostööpartnerid on kõik avalikud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk lükkab tagasi tänases Äripäevas ilmunud väited, nagu oleks erakonnale kirjastusteenust pakkunud ettevõte erakonna toetaja.

Tänane Äripäev kirjutab, et Reformierakonna kolme viimast valimiskampaaniat ehk europarlamendi, kohalike omavalitsuste ja riigikogu kampaaniat on aidanud teha isik või isikud, kes varjavad end avalikkuse eest Šveitsis asuva privaatpanga Bank Julius Baer ja Co Eesti pangakonto taha.

«Reformierakond on selgelt ja varjamata vastanud alati enda raamatupidamist või kulutusi puudutavatele küsimustele. Nii ka nüüd – eile pealelõunal küsiti esimest korda Reformierakonnast, kes tegeleb meie trükiste väljaandmisega,» kinnitas Reformierakonna peasekretär Martin Kukk

Ta seletas, et ajakirjanik sai kiirel päeval vastuse vähem kui tunniga, et selleks on OÜ Kroonpress, kes tegeleb trükiga, OÜ Tyyp kes tegeleb kujundusega ja OÜ Joon kes tegeleb postitusega.

Ajakirjanik ei küsinud Kuke väitel kordagi Reformierakonnast varasema perioodi kohta, mil telliti trükiseid OÜ Fidenterist, mis kuulub Remo Tiigirannale.

«OÜ Fidenteri teenuste kasutamise lõpetasime 2012. aastal, kuna selle omanik ja juht Remo Tiigirand tuli minu kutsel Elionist Reformierakonda arendustööd tegema,» selgitas Kukk. «Seejärel, nagu öeldud, valisime oma partneriks näiteks Eesti Meediale kuuluva Kroonpressi ja teised ettevõtted.»

Kukk kinnitas, et tal ei ole mitte ühtegi etteheidet OÜ Fidenterile asjaajamise korrektsuse või läbipaistvuse osas – kõigile küsimustele oleme alati saanud selged vastused.

«Äripäeva väited, nagu oleks meie trükiseid teinud ettevõte olnud meie toetaja, on selgelt eksitavad ja pahatahtlikud,» ütles Kukk. «Lükkan ka need väited ümber. Reformierakond on tellinud kirjastustöid ja maksnud nende eest turuhinda, me ei ole saanud hinnaga petta ega liigseid allahindlusi.»

Tema sõnul on Reformierakond seni hoidunud meediaettevõtetega kohtuasjadest, kuid hinnates käimasolevat ulatuslikku laimukampaaniat ei ole meil enam valikut.

Kukk palub advokaadil analüüsida ning ette valmistada õigusliku selgituse nõue Äripäeva väidete osas ning soovib valeinfo ümberlükkamist.

«Õiguslik analüüs peab näitama, kas sellega kaasneb ka kahjunõue, mille sellisel juhul annetaksime heategevuseks,» lisas ta.

Lisaks soovis Kukk juhtida tähelepanu ühele tema sõnul piinlikule valeväitele Äripäeva tekstis.

«Reformierakonna endine peasekretär ja tänane justiitsminister suunas ajakirjaniku konkreetsete küsimustega minu juurde, kuna see on minu kui tänase peasekretäri töö vastata erakonda puudutavatele küsimustele,» lausus ta. «Kindlasti ei saa oodata, et keegi teine peab vastama küsimusele, kes vahetab meie kontoris porimatte või annab välja meie trükiseid.»

«Ajakirjanik nimetab teda aga selle põhjal valetajaks, kuna ta ei tea, kes täna midagi teeb,» märkis Kukk. «Vastus on lihtne – see pole täna tema töö. Loen seda ka väga varju heitvaks ja pahatahtlikuks väiteks, mis on äärmiselt kohatu. Näen, et antud väite esitamise taga on soov vahendeid valimata heita halba varju ükskõik millisel viisil Reformierakonnale.

Reformierakonna rahastamisskeeme uurides avastas Äripäev, et erakonna propagandat on aidanud teha Fidenter OÜ, mille ainus juhatuse liige on reformierakondlane Remo Tiigirand.

Tiigirand kinnitas täna meediale saadetud vastuses, et Fidenter OÜ kuulub talle, selles puudub salapära, tal oli üsna kindel plaan oma ettevõtlust laiendada ja nii ta oma ettevõtte restruktureeris.

«Ütlesin seda ka Äripäevale mustvalgel mailiga Kadri Jakobsonile ja Aivar Hundimägile, et tegu on oma ettevõttega. Neid see ei huvitanud. Küllap oli lugu valmis, mis küll ei vasta tõele, aga on seda põnevam,» väitis Tiigirand.

Ta lisas, et Fidenteri aastaaruanded on avalikult kättesaadavad.

«Olen tänase emotsiooni najal valmis ka raamatupidamist ning kuludokumente vajalike konfidentsiaalsusnõude järgimisel (töötajate nimed, teenusepartnerite kaitse jne) tutvustama igale ausale ajakirjanikule või erakonnakaaslasele. Salapära ei ole,» kinnitas Tiigirand.

Ta seletas, et on Fidenteriga osutanud alates 2008. aastast teenust vaid kolmele isikule – valdavalt Reformierakonnale, vähem Parematele Uudistele ning Kodaniku Hariduse SAle, kes on tellinud neilt kahel korral trükitöid.

Tiigiranna kinnitusel ei ole rohkem Fidenteril ühtegi sissetulekuallikat. Seega ei saa tema sõnul sealtkaudu ka kedagi varjatult või varjamatult rahastada – mujalt raha sisse ei tule. Puuduvat ka laenud või muud võimalused selleks.

«Fidenter on kogu oma raha kasutanud kirjastamiseks, sh ettevõtte põhitegevuseks, palkadeks, analüüsideks, trükitööks, fotode ostmiseks jne,» seletas Tiigirand. «Fidenterist ei ole ühelgi muul moel kui kirjastamiseks raha kulutatud. Seega ei ole ka erakond kuidagi halba teenust saanud – kõik on läinud erakonnale teenuse pakkumiseks.»

Ka see on tema sõnul kontrollitav aastaaruannetest ja raamatupidamisest.

«Olgu öeldud, et täna on meil arvel umbes 4000 eurot ja viimase kirjastamistöö tegin erakonnale veebruaris 2012,» rääkis ta. «Pakkusin oma ettevõttega erakonnale teenust, kuna erakond soovis kulude kokkuhoiuks koondada kogu oma kirjastustegevuse ühte kohta. Äririsk jäi minu kanda, kuid nagu öeldud, lootsin ka ajas laieneda oma ettevõttega. Seepärast ka muutsin selle struktuuri. Olen seda ka ajakirjanikule öelnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles