Ülikool valib täna rektorit

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / montaaž: Kaido Linde

Tartu Ülikooli 347-liikmeline rektorivalimiskogu hakkab täna keskpäeval valima ülikoolile järgmiseks viieks aastaks uut rektorit. Kandideerivad professorid Volli Kalm (59), Toivo Maimets (54) ja Mart Ustav (62).

Rektori valimise reglemendi järgi on valimiskoosolek otsustusvõimeline, kui sellest võtab osa üle poole valimiskogu koosseisust ehk vähemalt 174 liiget.

Valimiskogusse kuuluvad kõik ülikooli nõukogu ja senati liikmed, kõikide teaduskondade nõukogude liikmed ning ülikooli korralised professorid ja juhtivteadurid.

Senat on kinnitanud valimiskogu koosseisu 26. aprillil.

Kogusse pole arvatud professoreid ja juhtivteadureid, kelle tööleping on peatatud.

Suurim esindatus valimiskogus on loodus- ja tehnoloogiateaduskonnal – 87 inimest.

Järgnevad arstiteaduskond 58 ning filosoofiateaduskond 57 kohaga.

Rektorikandidaadil on õigus esineda valimiskoosolekul lühikese sõnavõtuga, muu valimisagitatsioon on keelatud. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt on hääletanud üle poole valimiskogu koosseisust ehk vähemalt 174 valimiskogu liiget.

Kui vajalikku arvu poolthääli ei saa ei Volli Kalm, Toivo Maimets ega ka Mart Ustav, järgneb teine hääletusvoor, milles osalevad kaks enim hääli saanud kandidaati.

Kui ka siis ei saa kumbki kandidaat häälte miinimumi täis, tuleb kolmas voor, milles osaleb vaid see kandidaat, kes sai enim hääli.

Mitme kandidaadi võrdse häältesaagi korral edasimineja või edasiminejad loositakse. Kui viimaseski hääletusvoorus ei saa ainus järele jäänud kandidaat vajalikku arvu poolthääli, jääb rektor valimata ning ülikooli põhikirja järgi pikeneb ametis oleva rektori Alar Karise ametiaeg aasta võrra.

Karis valiti ametisse 2007. aasta 31. mail, tööpostile asus ta juba kuu hiljem. Toona ei tekkinud valimise ja eeldatava ametisse astumise vahele ülikooli põhikirjas sätestatud kolmekuulist miinimumi, sest Jaak Aaviksoo lahkus rektori kohalt enne töölepingu lõppemist ning valimised olid erakorralised.

Tänavu 1. märtsil jõustunud uue põhikirja järgi toimuvad valimised hiljemalt kuu aega enne ametis oleva rektori ametiaja lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles