Tähetorn: planeedid teevad kevade võrratuks

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Veenus
Planeet Veenus Foto: SCANPIX

Tartu tähetorni juhataja Viljar Valderi sõnul on tänavune kevad taeva vaatlemise seisukohalt olnud võrratu aeg ja eriliseks on selle teinud planeedid.

«Pole just sagedased perioodid, kus heades tingimustes on vaadeldavad kõik palja silmaga nähtavad planeedid,» selgitas Valder. «Õnneks on jagunud ka vaatlusilma.»

Veenuse üleminekut Päikesest vaadatakse Tartu tähetornis kolmapäeva, 6. juuni varahommikul kell 4.11–8.

Senisest planeeritud viieteistkümnest avalikust vaatlusest on kehvade ilmastikuolude tõttu tulnud ära jätta kaheksa ning toimunud on seitse vaatlust.

Tartu tähetorni vaatlusõhtuid on külastanud 826 huvilist ehk iga kord keskmiselt 118 inimest.

Tartu tähetorni astronoomiaringi president Jaak Jaaniste kinnitusel on Veenuse üleminek selge ilma korral kõikjal Eestis nähtav.

«Tuleb vaid hoolt kanda, et see tükk silmapiiri, kust Päike 6. juuni hommikul tõuseb, vabalt vaadeldav oleks,» lisas Jaaniste. «Ja ärge siis kurvastage, kui näha on «ainult» piki päikeseketast roomav must täpike. Lohutage end sellega, et ükski praegu maamunal elav inimene seda rohkem oma elus ei näe.»

Valder lisas, et Veenuse ülemineku vaatlemiseks tuleb kasutada valguse nõrgendamiseks sobivaid vahendeid nagu poolläbipaistev CD-plaat, tahmaklaas või keevitusfilter.

Tavaliste pikksilmade, binoklite, teleskoopidega ja palja silmaga ei tohi Päikest vaadata.

Veenuse vaatlemiseks toimub samal ajal ühisvaatlus ka Tallinnas Linnahalli katusel astronoomiahuviliste ühenduse Ridamus eestvõttel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles