Juhtkiri: Tartu Postimehelt rektor Volli Kalmule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektoriks valitud professor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli rektoriks valitud professor Volli Kalm. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli peahoone kuus sammast seisavad valgete, sirgete ning muutumatutena. Sambad jäid äraootavalt jahedaks ka eelmisel neljapäeval, sammaste taga peahoone südames keesid aga pinged ja ootused – ülikoolile valiti uut rektorit. Kolmest kandidaadist võitis rektori aujärje ja ametiraha järgmiseks viieks aastaks geoloogiaprofessor Volli Kalm.

Tartu Postimees esitab ülikoolilinna tähtsaimale persoonile omalt poolt mõned soovid, mille täitmist ootame kõigi muude universitas’ele tähtsate asjade seas.

1. Teaduseta pole ülikooli ja teadusülikooli hinnatakse eeskätt teaduslike tippude järgi. Hoolimata oma väiksusest võiks Tartu Ülikoolil olla suured eesmärgid, et leida ja toetada originaalseid mõtlejaid, olla maailmatasemel teadusuuringutes ning ikkagi seada sihiks Nobeli auhind.

2. Ülikooli pole üliõpilasteta, kellest vormida haritud spetsialiste ja võimekaid teadlasi – tuleks kaaluda, kas nn massiülikool on Tartu Ülikoolile ikka kõige õigem arengutee Eesti ühiskonna ja riigi vajaduste rahuldamiseks.

3. Koolitatud humanitaaridena muretsevad ajakirjanikud loomulikult humanitaaria käekäigu üle. Kui tahame kuuluda haritud Euroopasse, peavad arenema ka humanitaarteadused ning mõistagi korraliku rahastamise toel. Sealjuures ei tohi unustada, et rahvuslik mõõde, omakultuuri valdamine ja süvauurimine, annab meie ülikoolile konkurentsieelise.    

4. Ootame ülikoolist inimesi, kellel on lisaks tugevale teoreetilisele pagasile ka erialased praktilised oskused. Need laia silmaringiga haritlased ei pea just oskama duellil vehelda või jahiseltskonnas ratsutada, küll aga kaasa rääkida kultuurile ja ühiskonnale olulistel teemadel. Siiski, tantsida võiksid nad osata küll.

5. Tartu Ülikool ja Tartu linn on ühte kasvanud, ühe arengud või muutused puudutavad ka teist. Ülikool ei tohiks lahkuda kesklinnast rohkem, kui ta on seda juba teinud, pigem üritada jupikaupa tagasitulekut. See on aga ka linna ja tema valitsuse mure, kes peaks väga vastutulelikult arvestama ülikooli vajadusi (krundid, hooned jm).

6. Hoidke ära peahoone muutumine büroohooneks, ajaloolisele ehitisele peab leidma tudengitele ja akadeemilisele seltskonnale sobilikke rakendusi.

7. Võtke lähiajal ette katse saada taas ülikoolile oma raamatupood peahoone lähedal – on soliidne ja kohane vanale auväärsele ülikoolile.

8. Pole kohvikust sobivamat kohta, kus tudengid saaksid õppejõududega koos olla, professorit kõnetada, pingevabalt suhelda ja akadeemiliselt areneda. Vastav hoone on olemas, traditsiooni enam mitte. See traditsioon tuleks aga kolikambrist üles otsida, tänapäeva valguses üle vaadata ning leida hoovad äri ja akadeemilisuse sobitamiseks.

9. Selge, et euroopalik teaduskeskus nõuab lennuühendust. Välisõppejõud ja -üliõpilased, konverentsidel osalejad, muidu külalised ning kõik ülikooli enda töötajad peaksid lausa kohustuslikus korras alustama ja lõpetama oma lende Tartus. Rektor Volli Kalm peaks seda nõudma.

10. Rektor ja ülikooli teadlased peaksid hakkama Eestile tähtsates asjades aktiivseteks poliitikaülesteks ja kaasarääkijateks – tõde ja õigus selguvad intelligentses poleemikas. Kes veel, kui mitte Tartu Ülikool peaks selles olema eestvedaja.

11. Tartu Rock tulgu tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles