Pildid: miinijahtija Ugandi jõudis läbi tormi Eestisse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Kaitsevägi
Täna, Vabariigi aastapäeval veidi enne kella 16 sildus esimest korda Miinisadamas mereväe uus miinijahtija Ugandi.

«Ülesõit kulges meeskonna jaoks üle rahuliku Põhjamere ja tormise Läänemere,» ütles laeva komandör vanemleitnant Marek Mardo pärast sildumist.

«Läänemerel oli laine üle kahe ja kohati üle nelja meetri. Laeva käitumisega sellistes oludes võib aga väga rahule jääda,» lisas ta.

Laeva lähiaja plaane kommenteerides ütles Mardo, et paljusid meeskonna liikmeid ootab esmalt ees puhkus enne kui jätkatakse regulaarse väljaõppega.

Briti kuninglikus mereväes Bridport nime kandnud laeval heisati Eesti lipp käesoleva aasta 22. jaanuaril Šotimaal.

«Erinevalt teisest kahest Sandown-klassi miinijahtijast on Ugandi varustatud külgvaatlussonariga, mis võimaldab merepõhja kaardistada ning seal olevaid objekte kiirelt analüüsida,» sõnas Mereväe Staabi ülem kaptenmajor Ivo Värk.

«Ugandi kogutavaid andmeid on mereväel plaanis kasutada juba sel sügisel kui erinevate riikide miinitõrjelaevad tulevad operatsiooni Open Spirit raames taas Eesti vetesse, et meie mereteid maailmasõdadeaegsetest miinidest puhastada,» kirjeldas Värk laeva kasutusvõimalusi.

Ugandi on ehitatud 1992. aastal mittemagnetilisest komposiitplastikust ja varustatud kaasaegse Seafox miinihävitussüsteemiga. Erinevalt kahest esimesest laevast on miinijahtija Ugandi varustatud Klein 5000 seeria külgvaatlussonariga ja 23-millimeetrise kahuriga. Laev on 52,5 meetrit pikk, meeskonda kuulub 25 mereväelast.

Ugandi on viimane kolmest mereväele Suurbritanniast soetatud Sandown-klassi miinijahtijast. Esimene Sandown-klassi laev EML Admiral Cowan anti Eestile üle 2007. aasta aprillis teine laev, EML Sakala, 2008. aasta jaanuaris.

2006. aasta septembris Suurbritanniaga sõlmitud lepingu kohaselt ostis Eesti kokku kolm Sandown-klassi miinijahtijat. Kolme aluse koguhind on 800 miljonit krooni, mis sisaldab ka laevade remondi- ja hooldustöid ning meeskonnaliikmete väljaõpet Suurbritannias. Sandown-klassi miinijahtijad kasutavad miinide leidmiseks ja hävitamiseks Seafox-tüüpi allveeroboteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles