IRL viskas välja kaheksa kriminaalkorras karistatud inimest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi peasekretär Priit Sibul on lubanud edaspidi uute liikmete tausta paremini kontrollida.
IRLi peasekretär Priit Sibul on lubanud edaspidi uute liikmete tausta paremini kontrollida. Foto: Andres Haabu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus heitis esmaspäeva õhtul erakonnast välja kaheksa kriminaalkorras karistatud inimest.
 

IRLi peasekretär Priit Sibul ütles Postimehele, et  eestseisus otsustas välja arvata erakonnale teada olevad ning eelmisel neljapäeval Eesti Ekspressis nimetatud kriminaalse taustaga inimesed. «Eestseisuses kinnitati seisukohta, et IRLi põhikirja osas mingeid järeleandmisi ei tehta ning kehtiva kriminaalkaristusega isikutel erakonnas kohta ei ole,» lausus ta.

Sibula sõnul olid väljaarvatute seas Jõgevamaa, Valgamaa, Harjumaa, Tallinna ja Narva piirkonna liikmed, kes olid parteiga ühinenud aastatel 2010-2011.

Sibula sõnul ütles Jõgevamaa piirkonna juht, riigikogu liige Aivar Kokk ka eestseisuse koosolekul, et oli soovitajana kirjas nelja tema piirkonda kuulunud inimese liitumisavaldusel, kuid pole nendega isiklikult kohtunud. «Küll aga on ta kohtunud erinevate kollektiividega, kutsunud inimesi erakonnaga liituma ja seeläbi on ka need neli inimest erakonda sattunud,» ütles Sibul, kes nimetas seda ebameeldivaks intsidendiks.

Kui hommikul kinnitas peasekretär, et IRL jätkab oma liikmebaasi läbivaatamist, siis pärast andmekaitse inspektsiooni ja justiitsministeeriumi töötajatega konsulteerimist pidi ta nentima, et peaaegu 10 000 liikme karistatuse kontrollimiseks head lahendust ei ole. «Seni oleme eeldanud, et inimesed, kes tahavad poliitikas kaasa lüüa, mõistavad ise, mis on lubatud ja mis mitte,» ütles ta.

IRLi põhikirja kohaselt võib eestseisus liikme erakonnast välja heita, kui ta on jõustunud kohtuotsusega mõistetud süüdi kriminaalkuriteos või esitanud erakonnale valeandmeid. Samuti võib eestseisus liikme välja arvata, kui ta on toime pannud ebaväärika teo või oluliselt kahjustanud erakonna mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles