Uuring: arstidest keskastmejuhid vajavad finantskoolitust

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

TTÜ Majanduskoolituskeskus ja Aalto Ülikooli Väikeettevõtluskeskus uurisid tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeasutuste keskastmejuhtide juhtimiskompetentside taset. Selgus, et rahaga seotud küsimused valmistavad paljudele arstidest keskastmejuhtidele probleeme.

Uuringu Eesti-poolne läbiviija, TTÜ organisatsiooni ja juhtimise õppetooli lektor Merle Tambur ütles, et eesmärk oli teada saada, millised meditsiiniasutuste keskastmejuhtide juhtimisalased oskused vajaksid parandamist. «Üllatav oli see, et tippjuhid ja keskastmejuhid pidasid juhtimise juures oluliseks erinevaid asju,» rääkis Tambur. «Näiteks tippjuhtide meelest oli oluline, et keskastmejuhtidel oleksid teadmised ka finantsjuhtimisest, näiteks eelarvete tegemisest, hangete juhtimist, kuid keskastmejuhid ise neid kompetentse eriti oluliseks ei pidanud.»

Meditsiiniasutuste keskastmejuhid on arstid, kes pole õppinud juhtimist ega tunne finantsvaldkonda ja see uuring tõi hästi välja, et sellist koolitust oleks neile väga vaja, lisas Tambur. Samalaadne uuring tehti ka Soome tervishoiuasutustest ning sealtki tulid välja umbes samad probleemid.

Finantsalaste teadmiste puudumisega seoses on suuremad probleemid just avaliku sektori ettevõtetes, seevastu eraettevõtetes tegutsevad keskastmejuhid oskavad paremini finantse juhtida.

HEWENET uuring käsitles 12 juhtimiskompetentside valdkonda:  juhtkonna oskusteabe nõuded, sotsiaalhoolekande ja tervishoiuorganisatsioonide valdkonnapõhised juhtimise oskusteabe nõuded, strateegiline juhtimine, muudatuste juhtimine, koostöövõrgustike juhtimine, finantsressursside juhtimine (sh hangete juhtimine), kommunikatsioonijuhtimine, andmehaldusprotsesside juhtimine, kvaliteedijuhtimine, meeskonnajuhtimine, soorituse juhtimine, personaliprotseduuride juhtimine.

Projekti HEWENET (EST-FIN Health And Welfare Institutions Cooperation Network) eesmärk on arendada tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeorganisatsioonide keskastmejuhtide juhtimisalast haridust, kasutades selleks nii Eesti kui Soome spetsialistide parimaid teadmisi ning piiriülest kogemustevahetust. Keskastmejuhtide kompetentsiuuring viidi projekti raames läbi aastail 2011-2012 ning selle tulemuste põhjal viiakse läbi pilootkoolitused nii Eestis kui Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles