Riik alustab president Rüütli kodumajas remonti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütli käsutuses olev kinnistu Tallinnas Kaare tänaval on 3600 ruutmeetri suurune. Seal asuv maja ehitati 1950. aastatel valitsuse tarbeks ja esimeseks elanikuks oli EKP keskkomitee esimene sekretär Johannes Käbin.
Arnold Rüütli käsutuses olev kinnistu Tallinnas Kaare tänaval on 3600 ruutmeetri suurune. Seal asuv maja ehitati 1950. aastatel valitsuse tarbeks ja esimeseks elanikuks oli EKP keskkomitee esimene sekretär Johannes Käbin. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) alustab kauaoodatud remonditöid Tallinnas Nõmmel asuvas hoones, kus elab Eesti eelmine president Arnold Rüütel.


RKASi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm ütles, et hoone remondivajadus on välja selgitatud ning praegu käivad presidendi kantseleiga konsultatsioonid, millises mahus ja graafikus töid teha.

Küll on tema sõnul juba selge, et tänavu plaanitakse viia tuleohutusnõuetega vastavusse hoone küttesüsteem. RKASi kevadel tehtud arvutused näitavad, et säilimiseks ja ohutuse tagamiseks vajab hoone hädavajalikke investeeringuid 41 730 euro ulatuses.

Kui mullu kaalus RKAS kinnistu müümist Arnold Rüütlile, ei ole see praeguseks Idnurme sõnul enam päevakorral. Tema sõnul otsustas RKASi nõukogu juba mullu juulis hoonet mitte müüa.

Eelmise aasta suvel ütles Rüütel Postimehele, et ei ole Nõmmel asuva Kaare tänava maja võimaliku ostmisega isiklikult tegelenud, ega soovinud toonase ostusoovi kohta täpsemaid kommentaare anda. «Olen tahtnud juba pikka aega oma elamist Tallinnas korraldada,» märkis ta vaid.

Siiski ilmnes kõnelusest, et Rüütli peamisi ajendeid Kaare tänava maja ostmiseks oli just selle märkimisväärne remondivajadus. Maja on kehvas seisukorras ning selle küttesüsteem, veevarustus, soojapidavus ja tuleohutus ei vasta nõuetele. Seni pole riik hoonet renoveerinud.

Toona veel presidendiametis olnud Rüütel kolis Nõmmel asuvasse majja 2006. aasta septembris, mil Kadrioru lossis käis remont. Hiljem avaldas ta soovi Nõmmele elama jääda.

2007. aastal, pärast ametivolituste lõppemist andis valitsus Kaare tänava kinnistu ja külalistemaja elu- ja esindusruumidena Rüütli kasutusse. Tööruumidena sai ta kasutusse hoone aadressil Roheline aas 1 ning valitsus otsustas hüvitada ka ruumide üüri- ja korrashoiukulud.

Kaare tänava kinnistu puhul on Arnold Rüütli nimele kinnistusraamatusse kantud isiklik kasutusõigus, mis kestab tema elu lõpuni. See tähendab, et keegi teda sealt välja tõsta ei saa. Presidendi surma korral otsustab seaduse järgi vabariigi valitsus elu-, esindus- ja tööruumide kasutusse andmise tema lesele või presidendi elukoha korrashoiuga seotud mõistlike kulude kandmise kuni lese surmani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles