Energiakeskus avab täisdigitaalse kuppelplanetaariumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujutis planetaariumis
Kujutis planetaariumis Foto: Reuters / Scanpix

Energiakeskus avab homme kuppelplanetaariumi Põhjatäht, mis on teaduskeskuse suurim eksponaadiprojekt ning ühtlasi ainuke täisdigitaalne planetaarium Eestis.

Planetaariumi läbimõõt on 10 meetrit, selles kaetakse kahe objektiivi abil 240x90 kraadine ala video- ja fotomaterjaliga, teatas Energiakeskuse tegevdirektor Aare Baumer. Planetaariumis aset leidma hakkavad virtuaalsed kosmoserännakud pakuvad suurepärast näitlikku täiendust koolide astronoomiaprogrammile, aga pakuvad meeldejääva elamuse ka täiskasvanud huvilisele.

Korraga mahub planetaariumi loengut kuulama kuni 30 inimest. Energiakeskusel on ette valmistatud astronoomia loengud algkooli, põhikooli ja gümnaasiumi tasemele. Laupäeviti planeeritakse korraldada seansse ka peredele.

Klaasplastist planetaariumi korpuse valmistas Saaremaa ettevõte Strix ning digitaalsed kõrgtehnoloogilised projektorid tarnis Datel. Spetsiaalsed objektiivid valmistati Energiakeskuse tellimusel Saksa firmas Isco Precision Optics Gmbh.

Planetaariumiprogrammi lisaks on Apollo programmis kasutatud kosmoseskafandri elusuuruses koopia.

Energiakeskus on interaktiivne teaduskeskus, mis mõeldud eelkõige lastele ja noortele õppimiseks läbi katsetamise ja mängu. Projekti rahastab Haridus- ja teadusministeeriumi kaudu Hasartmängumaksu nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles