Pentti Kangasluoma süda tuksub Rakvere rütmis

Andres Jaadla
, Rakvere linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere linnal on üks suur sõber – Pentti Kangasluoma, kelle südames tuksub armastus Eesti ja Rakvere vastu, kelle generaatoris lõõmab vahetpidamata ere ideedetuli.

Pentti Kangasluomal oli visioon, kuidas Soome-Eesti ja Lapua-Rakvere suhted võiksid kesta aastakümneid – tunne sõpra, tema ajalugu, kultuuri ja kirjandust, inimesi, vii inimesed omavahel kokku, räägi, kirjuta, selgita. Vii inimesed kokku nii rohujuure kui otsustajate tasandil, et inimesed käiksid üksteisel külas, koolid vahetaksid õpilasi, linnad sõbrustaksid linnadega. Ole julge. Armasta sõpru nende puudustele vaatamata oma südamepõhjani.

On raske uskuda, et Pentti saab juba 70. Kust võtab Pentti lõppematu energia? Vaevalt et ta veel sportida jõuab, kui küsimus on, millal ta üldse magabki, kui raugematu ajaloohuvi ajab uurima ja jälgi ajama, raamatuvirnu ja lehti läbi töötama. Ajakirjaniku põhitöö on kirjutamine, seega palju lugusid, arvamusi, artikleid. Sekka lugematu arv kohtumisi küll oma lugude tarvis, ideede jagamiseks ja elluviimiseks, heategevuseks. Aega on tulnud ja tuleb leida rahakogumisaktsioonide organiseerimiseks, reisigruppide jaoks, mälestusmärkide rajamiseks Eestisse ... Tema initsiatiivil andsid soomlased suure panuse tarva kuju püstitamisse.

Penttil ajab üks idee teist taga, e-kirju sajab rakverlaste arvutisse öösel ja päeval. Ta kohe oskab oma mõtteid nii kirja ­panna, et sa ei saa jätta välja tegemata tema ideest. Penttil on oskus leida üles õiged inimesed, kes tema mõtetega kaasa lähevad ja neid teoks aitavad teha. Tema crazy’d ideed on isegi crazy’le city’le vahel liiga crazy’d. Kui midagi on jäänud ­tegemata, siis mitte seepärast, et Pentti ideel pole olnud piisavalt jumet, vaid pigem seetõttu, et meil pole olnud kas jõudu, inimesi või raha nende teoks tegemiseks.

Siinkohal üks tema paljudest mõtetest: vändata Eesti ja Soome TVga kahasse “Rakvere romaanist” film.

Pentti Kangasluoma tegevus on suunatud sellele, mis meid ühendab ja liidab. Tema mõtete ja tegude tagant kumab soov, et Rakverel läheks veelgi paremini, Rakvere oleks veelgi enam tuntud, rohkem pildis nii siin- kui sealpool lahte, et hoiaksime oma kallist Rakveret kui aaret – nagu temagi meie kodulinna oma südames kannab.

Me võime õnnelikud olla, et meil on teisel pool merd oma suur sõber, Pentti Kangaluoma.

Kallis Pentti, jätkugu Sul veel paljudeks aastateks sädet ja indu lennukaid mõtteid teoks teha.

Palju õnne sünnipäevaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles